ZOA 50 jaar: Niet alleen bij een ramp
Al 50 jaar werkt ZOA van noodhulp naar wederopbouw in de crisisgebieden. We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een natuurramp of oorlog. Ons jubileumthema is daarom 'Niet alleen'. Dit jaar staan we hier op verschillende manieren bij stil met jubileumactiviteiten. En we nemen je mee in ons verhaal, naar de plekken waar ZOA de afgelopen 50 jaar actief is geweest.

jubileumactiviteiten
Beleef het jubileum met ons mee
Met verschillende activiteiten staan we stil bij 50 jaar ZOA. Ons jubileumthema is daarom 'Niet alleen'. We zorgen dat mensen in nood er niet alleen voor staan. En dat kunnen we niet alleen, maar mét God onze Heer en mét jou. Beleef daarom het jubileumjaar met ons mee.
Het verhaal vAN zoa
50 jaar actief in crisisgebieden
Al 50 jaar werkt ZOA van noodhulp naar wederopbouw in de crisisgebieden. Samen zorgen we ervoor dat zij er niet alleen voor staan. Een greep uit de situaties waarin we, samen met onze achterban, de afgelopen 50 jaar het verschil mochten maken.
Begin ZOA - ZuidOost-Azië
1973: Geraakt door de verhalen over 800.000 mensen die in gammele bootjes Vietnam ontvluchten, komen drie Groninger studenten in actie. Stichting Zuidoost-Azië (ZOA) is een feit. ZOA is er voor de vluchtelingen in Thailand, met opvang en medische hulp. In de jaren daarna begint ZOA met verschillende zelfhulpprojecten. ZOA blijft de vluchtelingen in Thailand dertig jaar lang ondersteunen.

Voedselcrisis - Ethiopië
1985: De aanhoudende droogte en burgeroorlogen veroorzaken een hongersnood in Ethiopië. Zeker drie miljoen mensen raken alles kwijt. Al in 1984 zamelt ZOA geld in voor voedselhulp aan Afrika. Nog altijd is hulp hard nodig. Naast structurele oplossingen helpt ZOA in de regio Tigray, waar van 2020 tot en met 2022 een conflict wordt uitgevochten.

Genocide - Rwanda
1994: De rebellengroep van de Tutsi-minderheid wordt beschuldigd van de dood van de president. Als gevolg daarvan roeien Hutu-extremisten op georganiseerde
wijze een half miljoen Tutsi uit. ZOA komt gelijk in actie met noodhulp en blijft zich tot tien jaar na de genocide in Rwanda nog inspannen, zodat mensen hun leven weer kunnen opbouwen.

Voor en na de tsunami
1994 - 2004: Op Tweede Kerstdag 2004 wordt Sri Lanka getroffen door een vernietigende tsunami. ZOA is daar al vanwege de wederopbouw na de burgeroorlog en kan meteen helpen. Tot aan 2021 biedt ZOA hulp aan 25.000 families. Binnen 4 dagen na de ramp
krijgen 30.000 mensen eten. En ZOA bouwt mee aan 2.500 tijdelijke onderkomens en 5.000 permanente huizen.

Burgeroorlog - Sudan
2003: Na een lange onrustige periode met veel geweld breekt in 2003 opnieuw een burgeroorlog uit tussen de Arabische en Afrikaanse bevolkingsgroepen in Sudan. Meer dan 2,8 miljoen mensen raken ontheemd. ZOA start een noodhulpactie en
werkt sindsdien in het nog altijd onrustige land aan herstel van basisvoorzieningen, de opvang van vluchtelingen en vredesopbouw.

Hoop in crises - Syrië
2011- heden: Het land is verwoest door een burgeroorlog. 13,6 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. In februari 2023 komt daar een hevige aardbeving bij. ZOA helpt slachtoffers met onderdak en schoon water, zorgt voor werk en onderwijs. 22.325 mensen ontvangen drinkwater en zeep en 16.850 mensen ontvangen kant-en-klare maaltijden. 8 scholen zijn weer actief, zodat 1.800 kinderen toegang krijgen tot onderwijs en een veilige leeromgeving. Kinderen krijgen hulp bij traumaverwerking.

Hulp in hevige strijd - Oekraïne
2022 - heden: Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. 14 miljoen mensen vluchten voor het geweld, gebouwen worden verwoest. ZOA komt meteen in actie met noodhulp. Inmiddels zijn we overgeschakeld op cash transfers en het herstellen van beschadigde huizen. 8.459 ontheemde Oekraïners krijgen een geldbedrag voor hun eerste levensbehoeften. 1.833 mensen wonen weer in hun herstelde woning. ZOA helpt bij de aanschaf van bouwmaterialen.

Klimaatverandering - wereldwijd
Toekomst: Door de voedselcrisis worden 47 miljoen méér mensen met extreme
honger geconfronteerd. Dat komt onder meer door aanhoudende droogte, met name in de Hoorn van Afrika. In crisisgebieden zijn de gevolgen van klimaatveranderingen sterk voelbaar. ZOA zet zich daarom in om de effecten ervan te bestrijden, bijvoorbeeld door mensen te helpen met klimaatbestendige gewassen.

Word donateur en maak hulp mogelijk
Als donateur stel je ZOA in staat om bij een ramp direct in actie te kunnen komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen te helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Voor 10,- per maand heeft één gezin op de vlucht al schoon drinkwater.