Hoe moet ik de collectebus schoonmaken?
Je kunt de bus schoonmaken met normaal schoonmaakmiddel. We adviseren vochtige reinigingsdoekjes (geen babydoekjes) te gebruiken. Het is voldoende om de bus na je ronde schoon te maken en je handen te wassen.
Moet ik persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, zoals handschoenen of een mondkapje?
Hierin volgen wij de richtlijnen van het RIVM. In Nederland wordt dit niet geadviseerd, maar het staat je vanzelfsprekend vrij om wel een mondkapje te dragen.
Mag ik collecteren met een gestrekte arm en de gever verzoeken dat ook te doen?
Ja dat mag, met gestrekte arm is de anderhalve meter gegarandeerd. Je kunt ook de bus op de grond plaatsen en twee stappen naar achter doen. Zo houd je te allen tijde 1,5 meter afstand.
Is het veilig om contant geld in een bus te stoppen?
Het is veilig om een donatie contant te doen. Volgens het RIVM is de kans op besmetting via een bankbiljet of munt erg klein. Je kunt de gever ook attenderen op de andere donatiemogelijkheden die op je legitimatiekaart of wervingskaart staan.
Mag ik de wervingskaart bij ieder adres in de brievenbus doen? Ook als er een nee/ja- of nee/nee-sticker hangt?
Nee, dat mag niet. De wervingskaart is ongeadresseerd drukwerk en mag daarom niet in de brievenbus bij een nee/ja- of nee/nee-sticker.
Hoe werkt de IQR-code?
Betalen met de iDEAL QR-code is contactloos, dus veilig. Het is bovendien anoniem en eenmalig.
Het werkt als volgt:
• Stap 1: Scan de QR-code met je bankieren app of camera van je telefoon.
• Stap 2: Volg alle stappen die in beeld komen.
• Stap 3: Er komt een voorgesteld donatiebedrag in beeld. Je kunt ook zelf een bedrag kiezen.
• Stap 4: Het is gelukt! Het gedoneerde bedrag staat meteen op de rekening van ZOA.
Kan ik meteen zien hoeveel ik online heb opgehaald?
Met de persoonlijke IQR-code kan dat! Deze staat op je identiteitsbewijs. Is jouw e-mailadres en/of mobiele nummer bij ons bekend? Dan ontvang je een paar dagen voor de collecte een mail of sms van ons met een link naar je persoonlijke collectantenpagina. Hier vind je jouw IQR-code én kun je de persoonlijke opbrengst volgen. Op deze pagina kun je ook een online collectebus maken. Als je met een collectebus op pad gaat, wordt aan het eind van de collecteweek ook de inkomsten van deze bus hierop zichtbaar. Als de gever de QR-code op je bus scant, wordt de donatie opgeteld bij jouw opbrengst.
Ik heb een kwetsbare gezondheid of andere omstandigheden waardoor ik niet kan collecteren. Wat nu?
We begrijpen dat je ervoor kiest niet te collecteren. Misschien weet je zelf nog iemand uit je omgeving die jouw wijk wil overnemen? Vraag hem of haar. Kun je geen vervanger vinden? Laat het zo snel mogelijk weten aan je coördinator of wijkhoofd. Als het lastig is om langs de deuren te collecteren, kun je natuurlijk wel digitaal collecteren. Maak hier een digitale collectebus aan en doe alsnog mee!
Zoeken jullie nog collectanten?
Jazeker. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers voor de collecteweek. Zij kunnen zich hier aanmelden. Er zijn diverse mogelijkheden om collectanten te werven. Denk aan een advertentiekaartje in de supermarkt, een oproep op sociale media, een bericht in de lokale krant, het kerkblad of op de website van je kerk.
Staat je vraag er niet bij?
Neem dan contact op via collecte@zoa.ngo