Nood in Zuidelijk Afrika

Orkaan Idai heeft grote schade aangericht in Zuidelijk Afrika. Hij heeft in Mozambique, Zimbabwe en Malawi al aan honderden mensen het leven gekost. ZOA komt samen met het Christelijk Noodhulpcluster in actie voor de slachtoffers. 

De VN spreekt over mogelijk de ergste natuurramp ooit in Zuidelijk Afrika. Er wordt gevreesd dat het dodenaantal nog verder op zal lopen, er worden nog veel inwoners vermist en de ravage is enorm. Verschillende leden van het cluster (bestaande uit Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA) bieden op dit moment al hulp in de getroffen landen. Er is behoefte aan voedsel, schoon drinkwater, dekens en zeildoeken.

Noodhulpspecialist Hielke van ZOA is momenteel aanwezig in Mozambique. Bekijk hieronder wat hij daar aantrof en hoe we helpen:

Eerste levensbehoeften

Giften worden besteed aan de eerste levensbehoeften van de slachtoffers.  “Op dit moment is onderdak, schoon water en kookgerei het hardst nodig.”, vertelt een hulpverlener van het Christelijk Noodhulpcluster in Malawi. Getroffenen worden snel geholpen via de contacten met lokale hulpverleners en kerken. Ook tijdens de deurcollecte werd er geld ingezameld voor waar de nood het hoogst is. Dit is onder andere Mozambique, maar ook bijvoorbeeld Ethiopië, waar een ernstige watercrisis vele mensenlevens bedreigt.