Nood in Ethiopië

In Filtu, Ethiopië bedreigt een gebrek aan drinkwater de levens van duizenden vluchtelingen. ZOA stuurt watertrucks naar dit kurkdroge gebied, om de meest kwetsbaren verlichting te bieden. 

In het hete zuiden van Ethiopië is het leven moeilijk: wie geen geld heeft om een eigen waterreservoir te bouwen, waarmee je in het regenseizoen genoeg water op kan vangen, moet van augustus tot mei zien te overleven van het water uit natuurlijke plassen en meren. Dat klinkt makkelijker dan het is: het water in die bronnen is schaars en droogt onder de hete zon snel op. De laatste maanden voor het nieuwe regenseizoen zijn voor de bevolking in Somali Region dan ook extreem moeilijk. Daar komt bij dat veel mensen in dit onherbergzame gebied Somalisch-Ethiopische vluchtelingen zijn, die geen kant op kunnen en afhankelijk zijn van hulp.

"Geen voedsel, geen water, geen vee... De wanhoop is hier totaal. Ik zag hoe een moeder water uit een laag modder probeerde te halen voor haar kinderen. Je moet het met eigen ogen zien om te begrijpen hoe schrijnend de situatie hier in Filtu is."

— Kees-Jan Hooglander - Noodhulpcoördinator ZOA
Noodhulp Filtu

Levensreddende hulp

Sinds 2018 startte ZOA een noodhulpprogramma in Somali Region in Ethiopië. ZOA verleent in dit gebied allereerst levensreddende hulp. Door middel van watertrucks zorgen we dat 5,700 mensen elke dag vijf liter water per persoon beschikbaar hebben. We helpen met name kwetsbare groepen zoals kinderen, moeders die borstvoeding geven, zuigelingen en zieke mensen.

Daarnaast werken we vanuit ons kantoor in de regio aan duurzame oplossingen om watergebrek tegen te gaan. Zo bouwden we al verschillende waterreservoirs die mensen helpen het droge seizoen door te komen. Onze eerste prioriteit is echter het redden van levens. 

Help je mee te zorgen dat de redding nabij is in Ethiopië, maar ook bijvoorbeeld Nigeria en Afghanistan? Voor bijvoorbeeld €35,- help je al een gezin in Filtu met genoeg water voor twee maanden. 

Doneer nu