Verzin je eigen actie!

Geweldig dat jij met jouw school actie wilt voeren voor slachtoffers van rampen en conflicten! In dit stappenplan geven we je een aantal tips hoe je zo’n actie kunt organiseren. Je kunt het natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Stap 1. Bepaal je doel
Voor wie wil jij met je school actie gaan voeren? ZOA heeft vele projecten. Klik hier voor een overzicht. Natuurlijk kun je ook voor ons werk in het algemeen actie voeren. We besteden het geld dan daar waar het op dat moment het meest nodig is.

Stap 2. Verzin een actie
Veel scholen doen kleine acties die in korte tijd te realiseren zijn. Een paar ideeën:

  • SponsorloopOp het plein of rond de school lopen de kinderen rondjes op een speciaal parcours. Per rondje laten ze zich sponsoren.
  • Avondvierdaagse: Doen jouw leerlingen mee aan de jaarlijkse Avondvierdaagse? Ook hier kun je eenvoudig een sponsoractie aan koppelen. Kinderen laten zich bijvoorbeeld sponsoren per kilometer of per avond.
  • Heitje voor een karweitjeVia ZOA krijgen de kinderen een stickerkaart. Met deze kaart kunnen ze op een leuke manier geld verdienen door het doen van kleine karweitjes.
  • RommelmarktLeerlingen organiseren een markt waar ze spulletjes verkopen aan bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan een koffie met iets lekkers, snacks, zelfgemaakte spulletjes of oud speelgoed.
  • SporttoernooiOrganiseer een voetbalwedstrijd tussen verschillende klassen. Of bijvoorbeeld een zeskamp of volleybaltoernooi. De teams laten zich sponsoren.
  • Spaaractie of zendingsgeld: Een aantal weken lang nemen de kinderen aan het begin van de week een klein bedragje mee van huis voor in het spaarpotje.
  • Andere leerlingen organiseerden bijvoorbeeld een bloembollenverkoop, autowasavond, lessenmarathon of zamelden statiegeld in van lege flessen.

Hebben jullie een leuk idee om geld in te zamelen voor vluchtelingen? Laat het ons weten! We denken graag met je mee.

Stap 3. Voorbereiding
Heb je eenmaal een goed idee, dan kan de voorbereiding beginnen. Betrek de ouders van de kinderen bij de organisatie en neem contact op met Rosanne Kniep van ZOA. Het is namelijk mogelijk om een gastles of powerpointpresentatie te krijgen over het project waarvoor jullie je gaan inzetten. Organiseer je een grotere activiteit zoals een sponsorloop? Dan is het handig om te werken met een draaiboek, actielijst en materialenlijst. Check ook bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor je actie.

Stap 4. Promoot je actie
Je wilt je actie natuurlijk zoveel mogelijk aandacht geven. Bedenk met elkaar en met de kinderen wie er mogelijk interesse heeft in jullie actie. Verzin vervolgens een manier onder zoveel mogelijk mensen bekend te maken. Denk aan posters bij de supermarkt en een berichtje in de lokale krant. Heb je kinderen met lef? Laat hen dan informeren bij de plaatselijke middenstand of ze de actie willen sponsoren. Vergeet ook niet om de actie via social media te promoten. ZOA denkt graag met je mee hoe we jouw actie kunnen promoten.

Stap 5. Aan de slag!
Het is zover, de dag van de actie! Met een goede voorbereiding wordt jullie volleybalmarathon, autowasavond of lessenmarathon vast een groot succes. Vergeet niet om foto’s te maken en te delen met ZOA. Zo kunnen we ook andere scholen inspireren met jullie actie.

Stap 6. Afronding
Tijd om het geld te tellen. Altijd een leuk moment om succes te vieren en terug te blikken op de actie! Maak het bedrag over naar ZOA via rekeningnummer NL02 RABO 0387 5120 12 onder vermelding van de naam van de school en het project waarvoor actie is gevoerd. Benieuwd hoe het verder gaat met het project waarvoor jullie je inzetten? Dat vertellen we natuurlijk graag! Laat het ons weten en houd ook goed de website in de gaten voor updates.