Overslaan en naar de inhoud gaan
Célestine met haar vier kleinkinderen

Célestine op Madagaskar: ‘De regen is ons vergeten’ 

“Ik word zo moe van de zoektocht naar eten elke dag”, vertelt Célestine. De 61-jarige oma woont met vier van haar kleinkinderen op Madagaskar. Door de extreme droogte op het eiland mislukken oogsten en raken kinderen ernstig ondervoed. Zo ook Célestine’s jongste kleinkind Claudia.

extreme Droogte op madagaskar

'Ons land levert niets meer op' 

“De regen is ons sinds 2019 vergeten”, verzucht Célestine. Ze is geboren en getogen op Madagaskar, het grote eiland ten oosten van het vasteland van Afrika. Door de opwarming van de aarde kampt het land met grote droogte. In de afgelopen vijf jaar viel er half zoveel regen als normaal. De oogsten worden steeds slechter. Meer dan een miljoen mensen lijden honger.

Toen Célestine haar eigen dertien kinderen kreeg, verkocht ze de opbrengst van hun land op de markt. “Mijn kinderen zijn op de markt opgegroeid”, vertelt ze. “Mijn man zocht werk en ik verkocht onze oogst. Zo konden we het redden.”

Haar man is inmiddels overleden, en Célestine heeft de zorg voor vier van haar kleinkinderen. Haar land levert door de droogte vrijwel niets meer op. “De kleine buitjes die we af en toe krijgen, dringen niet eens tot ons land door. Ik heb niets meer om te verkopen. We gaan vaak naar bed met een lege maag. En Claudia raakte zelfs ernstig ondervoed.”

Mobiele kliniek

ZOA biedt samen met Medair ondersteuning voor met name jonge kinderen, die het hardst getroffen worden door de droogte in het land. In mobiele klinieken krijgen ze goede voeding en medische zorg. Voor Célestine is de mobiele kliniek op vier uur lopen van haar huis. Ze besloot te gaan: iedere woensdag loopt ze ernaartoe, met Claudia op haar rug.

De tochten zijn pittig, maar het resultaat mag er zijn: na vier weken is het kleine meisje al bijna twee kilo aangekomen. Célestine is dankbaar voor de zorg die ze krijgt. “Ik ben 61 en heb dertien kinderen gebaard. Ja, ik ben moe. Maar de liefde die ik heb voor mijn kleinkinderen is zo sterk dat die me helpt om door te gaan.”

Lees meer over het werk van ZOA en Medair op Madagaskar

Célestine met Claudia op haar rug