Overslaan en naar de inhoud gaan
Mädchen aus Kolumbien: Elida

We zijn er in Colombia

In Colombia wonen nu 2,4 miljoen vluchtelingen uit Venezuela. Zij verlieten hun land omdat het niet veilig is en er niet genoeg eten en werk is. Maar ook in Colombia hebben veel van deze vluchtelingen het moeilijk. Velen van hen zijn namelijk zonder toestemming naar Colombia gegaan. Daardoor krijgen ze vaak geen hulp of bescherming. 

Doneer voor Colombia 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Colombia

0
Venezolaanse vluchtelingen in Colombia
0
ontheemden binnen Colombia
0
mensen in Colombia hebben geen schoon drinkwater

Focus op water, voedsel en zorg

Wat is er aan de hand in Colombia?

Colombia staat bekend om zijn prachtige regenwoud, kleurrijke dorpjes en hoge palmbomen. Maar onder die bomen leven mensen op straat. Het zijn de gezichten achter de kille cijfers.

Door de jarenlange burgeroorlog in Colombia zijn 5,6 miljoen mensen op de vlucht in hun eigen land: op Syrië na het hoogste aantal wereldwijd. Ze belanden in kampen – zonder enige voorziening – of op straat. Ze zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting. Anderen lopen door, soms honderden kilometers ver, wanhopig op zoek naar een beter bestaan. Ongeveer een derde van de bevolking van Colombia leeft onder de armoedegrens.

Intussen zijn 2,4 miljoen vluchtelingen uit buurland Venezuela de grens overgestoken. Venezuela kent op dit moment een grote crisis. Door problemen in het land, zoals hoge inflatie, is er een groot tekort aan eten en medicijnen. Veel mensen hebben hun huis en land verlaten op zoek naar een beter leven. 

Veel van deze mensen gaan naar Colombia. De reis is niet makkelijk, en als ze in Colombia aankomen, hebben ze vaak hulp nodig. Ze leven in eenvoudige hutjes en hebben te weinig water en sanitaire voorzieningen. ZOA ziet dit en helpt zowel de vluchtelingen uit Venezuela als de Colombianen die hen opvangen

Ja, ik help mee en doneer voor levensreddende hulp in Colombia

WE zijn er ook in colombia

Vluchtelingen en de mensen die hen gastvrij ontvangen

We helpen vluchtelingen uit Venezuela in kampen of onderweg. Ook hebben we oog voor de arme bevolkingsgroep in Colombia, die deze vluchtelingen gastvrij ontvangt. We zorgen voor voedsel en schoon drinkwater, voorzien in sanitaire voorzieningen en geven voorlichting over hygiëne. 

Wat doet ZOA in Colombia?  

ZOA helpt met water, eten en bescherming. 

  • Water en hygiëne: In La Guajira, een droog gebied in het noorden van Colombia, is niet genoeg water. ZOA heeft hier toiletten gemaakt en waterfilters gegeven. Dit helpt de mensen gezond te blijven. 

  • Eten: In het noorden van La Guajira geeft ZOA eten aan de lokale bevolking, de Wayuu. Elke maand geven we 30.000 voedselpakketten. Dit doen we samen met een organisatie van de Verenigde Naties. 

  • Hulp voor reizende vluchtelingen: Veel mensen uit Venezuela reizen te voet door Colombia. Ze hebben weinig en zijn moe. ZOA helpt deze mensen met geld voor eten, onderdak en medicijnen.  

Meer lezen over Colombia

In de brochure 'We zijn er in Colombia' lees je meer over Colombia en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Colombia' (pdf, 1,1MB) 

Laura, Colombia

Gelukkig heeft ZOA ons materialen gegeven voor het bouwen van een latrine. Daar ben ik erg dankbaar voor!”