Overslaan en naar de inhoud gaan
Mädchen aus Kolumbien: Elida

We zijn er in Colombia

In Colombia wonen nu 2,9 miljoen vluchtelingen uit Venezuela. Zij verlieten hun land door de extreme inflatie, de onveiligheid, het gebrek aan eten, gezondheidszorg en werk. Maar ook in Colombia hebben veel van deze Venezolaanse vluchtelingen het moeilijk, want er is veel armoede; 37 procent van de Colombianen leeft onder de armoedegrens.  

Doneer nu 

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Colombia

0
Venezolaanse vluchtelingen in Colombia
0
mensen in Colombia zijn niet zeker van voldoende voedsel
0
mensen in Colombia hebben geen schoon drinkwater

Focus op water, voedsel en zorg

Wat is er aan de hand in Colombia?

Colombia staat bekend om zijn prachtige regenwoud, kleurrijke dorpjes en hoge palmbomen. Maar intussen hebben tientallen jaren van conflict tussen gewapende groepen, paramilitairen en de overheid zijn sporen nagelaten...

Maar liefst 8.400.000 mensen leven in onveilige gebieden die onder controle staan van gewapende groepen. Daarnaast zijn er door het jarenlange geweld 8,5 miljoen Colombianen op de vlucht in eigen land. Tel daar nog eens de 2,9 miljoen vluchtelingen uit Venezuela bij op en we praten over ongelofelijke aantallen mensen, die alles moesten achterlaten. Zo'n 15 miljoen Colombianen weten niet of ze morgen te eten hebben en 3,2 miljoen mensen in Colombia hebben geen schoon drinkwater. De nood in Colombia is hoog! 

Mensen op de vlucht belanden op straat of bouwen simpele hutjes van materialen die ze kunnen vinden, zoals plastic, resthout of golfplaten. Zo zijn er veel sloppenwijken ontstaan waar Colombiaanse ontheemden en Venezolaanse vluchtelingen samen bivakkeren. Hier wonen ze dicht op elkaar te midden van veel afval, zonder wateren elektriciteit, en zonder een degelijke aansluiting op het riool. Doordat de omstandigheden zwaar zijn en de situatie vaak uitzichtloos is, zijn deze mensen extra kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting

ZOA biedt onder meer ecologische droge toiletten, toiletgebouwen op scholen, waterontziltingsinstallaties, voedselpakketten en noodhulp voor vluchtelingen. Help jij mee om het leed te verlichten van mensen op de vlucht in Colombia? 

Ja, ik help mee en doneer voor levensreddende hulp

WE zijn er ook in colombia

Focus op water, hygiëne en voedsel

ZOA helpt de vluchtelingen uit Venezuela in kampen, als de Colombiaanse ontheemden en achtergestelde inheemse groepen. Dit doen we door verschillende projecten, voornamelijk gericht op voedsel en water. Ook bieden we hulp aan vluchtelingen, die te voet vanuit Venezuela door Colombia trekken, de caminantes.  

Wat doet ZOA in Colombia?  

ZOA helpt vooral met schoon water, voedsel en cash om bijvoorbeeld voedsel en medicijnen te kopen.  

  • Ecologische droge toiletten: ZOA biedt training en materialen, waardoor honderden families in sloppenwijken zelf toiletten kunnen bouwen. Hiervoor is geen water nodig. 

  • Toiletgebouwen op scholen:  ZOA heeft op verschillende scholen in afgelegen gebieden toiletgebouwen met droge toiletten geïnstalleerd. Hierdoor hoeven leerlingen en docenten niet langer hun behoeften te doen in de natuur, maar hebben ze een veilige, hygiënische plek.

  • Waterontziltingsinstallaties: In La Guajira, in het noorden van Colombia, is het erg droog. In rurale gebieden heeft 72% van de mensen geen toegang tot schoon drinkwater. ZOA bouwt hier innovatieve ontziltingsinstallaties, die voor 100% werken op zonne-energie en die elk uur 1.000 liter schoon drinkwater kunnen produceren.

  • Hygiënevoorlichting, water en sanitaire voorzieningen: In het departement Atlántico werken we samen met UNICEF in sloppenwijken, waar geen wateraansluitingen zijn. We geven workshops over handen wassen en hygiëne, en plaatsen watertanks. Eerder waren er overstromingen in het regenseizoen, waardoor regenwater werd vermengd met rioolwater. Straten en huizen raakten vervuild en mensen werden ziek. Door een innovatief filtersysteem willen we dit voorkomen. 

  • Voedselpakketten: In samenwerking met WFP, het voedselprogramma van de VN, bieden we voedselhulp in het departement La Guajira. Elke maand verpakken en geven we ongeveer 12.000 voedselpakketten aan vluchtelingen en inheemse groepen. De pakketten bevatten producten die goed bewaard kunnen worden, zoals rijst, bloem, pasta, tonijn, olie, bonen en linzen. 

  • Noodhulp voor vluchtelingen: Langs de verschillende migratieroutes helpen we vluchtelingen uit Venezuela, die vaak te voet honderden kilometers door Colombia trekken. We geven elektronische vouchers, die ze kunnen gebruiken voor onder andere voedsel, medicijnen, hygiëneartikelen of transport.

  • Cash- en voucherprojecten: Met verschillende cash- en voucherprojecten zorgen we ervoor dat mensen genoeg te eten kunnen kopen om drie maaltijden per dag te bereiden. Met deze projecten werken we samen met lokale ondernemers, waardoor ook de lokale economie wordt ondersteund. 

Laura, Colombia

Gelukkig heeft ZOA ons materialen gegeven voor het bouwen van een latrine. Daar ben ik erg dankbaar voor!”