U bent hier

Gerrit Kasper over ontwikkelingen in Cambodja

Gerrit Kasper, al sinds 2005 als Business Ambassador betrokken bij ZOA in Cambodja: “De projecten van de Business Ambassadeurs in Cambodja lopen goed. Het hele dorp Pouthivong is nu voorzien van een irrigatiesysteem, dat het water van het meer naar alle huizen van het dorp pompt. Vanwege hoogteverschillen in het dorp was dit een hele klus om voor elkaar te krijgen.

Het bijzondere is dat bij elke woning een watermeter is geplaatst, zodat de bewoners gaan betalen voor hun watergebruik. Zo stimuleren we zuinig watergebruik.

We hebben nog wel een probleem op te lossen, omdat de druk aan het eind van de leiding – die ongeveer vier kilometer lang is - niet hoog meer is. We hopen begin januari ons project weer te bezoeken, om te kijken hoe we dit op kunnen lossen. Misschien kunnen we halverwege het dorp het water weer omhoog pompen, zodat er weer druk op komt. We zullen zien of het gaat lukken.

Ook hebben we twee ondernemers gevonden die het Khnar dorp van water hebben voorzien. Tijdens ons laatste bezoek zagen we dat dit dorp weinig of geen watervoorzieningen had en daar wilden we graag iets aan doen. De beide ondernemers die we daar voor benaderd hebben, waren erg enthousiast en besloten ons met een grote donatie te helpen. Mooi is dat ze nu in januari zelf mee gaan om te kijken wat er met hun geld is gedaan.

Tijdens ons bezoek in januari gaan we ook kijken naar een nieuw project. De lokale organisatie CIDO, waar we mee samenwerken, zal ons daar van tevoren een voorstel over toesturen.

Er blijft veel werk te doen in Cambodja. Maar we zien prachtige resultaten: er is voldoende te eten, de kinderen zijn gezond en kunnen naar school. Dat geeft bij de ondernemers heel veel dankbaarheid, en motivatie om door te gaan met dit mooie werk.