Dossier: landrechten

Miljoenen vluchtelingen en ontheemden komen er bij terugkeer naar hun oorspronkelijke woonplaats achter dat huis en land zijn ingenomen door derden. ZOA helpt hen in verschillende landen om hun land terug te krijgen, conflicten op te lossen en te werken aan een vreedzame en stabiele toekomst.

Het zal je maar gebeuren. De Burundese Misago sloeg samen met zijn gezin op de vlucht voor conflicten in zijn land. Toen hij een aantal jaar later naar zijn huis terugkeerde, bleek zijn land ingepikt. Misago is niet de enige. “Dat land wordt ingenomen overkomt veel Burundezen en is vaak een oorzaak van nieuwe conflicten.”

Niet alleen in Burundi, maar op talloze plekken op deze wereld kampen terugkerende vluchtelingen en ontheemden ermee dat hun land na hun vlucht ingenomen werd. Dit zorgt voor spanningen in gemeenschappen, maar ook voor nieuwe problemen: vaak zit er voor de terugkeerders niets anders op dan zelf ook maar een stukje land van iemand anders te bewonen.

 

ZOA hielp me bij de conflictbemiddeling en regelde dat mijn stuk grond weer op mijn naam werd geze

Fundamentele rol voor vrede

Steeds vaker en steeds meer worden landrechten op de globale agenda geplaatst vanwege de fundamentele rol die land speelt in het ontstaan van vrede en de ontwikkeling van een land. Voor ZOA was dit een reden om zich in deze ingewikkelde materie te specialiseren en een belangrijke speler te worden in het oplossen van conflicten rond landrechten.

Als een onderdeel van ons werk rond vredesopbouw, helpt ZOA gemeenschappen om sterk te worden en landrechten legitiem te maken. Internet conflicten worden opgelost, lobbywerk met de overheid zorgt voor een stabiele basis en toekomstgerichte oplossingen en uiteindelijk krijgen gemeenschappen zekerheid rond land en bezit.

Netwerken en partners

Om landrechten op een effectieve manier vast te leggen, werkt ZOA samen met sterke partners. In Congo werken wij samen met de Cadasta Foundation for land demarcation, in Burundi met het ministerie voor Vrede onder het Kruis en met International Justice Mission (IJM) in Uganda. Daarnaast maken we deel uit van relevante netwerken als het Nederlandse LandAc en het Knowledge Platform Security and Rule of Law.