Indonesië

Wat we doen in Indonesië

Indonesië ligt op de ‘ring of fire’, een gebied waar het risico op natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami’s, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen groot is. In 2018 vonden twee grote aardbevingen plaats in Lombok en Sulawesi. ZOA heeft in Nederland campagne gevoerd om geld op te halen voor de slachtoffers. In samenwerking met lokale Indonesische organisaties is ZOA betrokken bij zowel de noodhulp als de wederopbouw fase.

We ondersteunen mensen die getroffen zijn door natuurrampen in verschillende delen van Indonesië. We werken samen met lokale Indonesische organisaties in de noodhulp en wederopbouw. Hier richten we ons in het bijzonder op schoon drinkwater, hygiëne, psychosociale hulp en traumaverwerking, onderdak en het herstel van inkomstenbronnen.

Sectoren: noodhulp, levensonderhoud en voedselzekerheid, water- en sanitaire voorzieningen, onderdak, psychosociale hulp.

Tsunami Java en Sumatra
Zaterdagavond 22 december 2018 werd Indonesië opnieuw getroffen door een ramp. Dit keer door een tsunami, veroorzaakt door een actieve vulkaan. ZOA’s lokale partner is direct na de tsunami naar het rampgebied vertrokken om de situatie hier te monitoren en te kijken of wij een rol kunnen spelen in de hulpverlening in dit gebied. Houd onze website in de gaten voor actueel nieuws.

Lombok
Lombok is in juli/augustus 2018 getroffen door een reeks krachtige aardbevingen. Velen zijn hun huis kwijtgeraakt, hebben familieleden verloren en zijn getraumatiseerd. In de noodhulpfase heeft ZOA noodpakketten uitgedeeld met daarin o.a. zeep, jerrycans, dekens en tentzeilen. In de periode daarna richt ZOA zich meer op de bouw van tijdelijk onderdak, herstel van inkomsten en traumaverwerking.

Sulawesi
Sulawesi is eind september 2018 getroffen door een krachtige aardbeving en daaropvolgend een tsunami en aardverschuivingen. Tienduizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en bijna 200.000 mensen zijn afhankelijk van hulp. In de noodhulpfase heeft ZOA water filters, tentzeilen, voedselpakketten en hygiëne kits uitgedeeld. In de periode daarna richt ZOA zich net als in Lombok meer op onderdak, herstel van inkomsten en traumaverwerking.

ZOA is vastbesloten om naast de noodhulp ook tijdens de wederopbouw te helpen om zo de slachtoffers te ondersteunen deze ramp weer te boven te komen