Somalië

Waarom Somalië

Somaliland, een gebied in Somalië dat sinds 1991 haar onafhankelijkheid claimt, wordt geteisterd door droogte, stijgende voedselprijzen en conflicten. Dit is een dodelijke combinatie, die dagelijks mensen het leven kost. In 2016 en 2017 hielp ZOA de lokale bevolking honger en natuurrampen te overleven en maakte hen weerbaar tegen nieuwe rampen.

Wat we doen in Somaliland

Op dit moment hebben we geen lopende projecten in Somalië. De projecten in Somalië in 2016 en 2017 werden gefinancieerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

2016
In 2016 repareerden we 33 berkeds. Berkeds, grote waterbekken, zijn cruciaal voor de Somalische bevolking. Tijdens regenperiodes lopen de berkeds vol, waardoor gemiddeld 35 mensen per jaar van water zijn voorzien. Ook deelden we tientallen geiten en hooi uit en hielden we trainingen. In Somalië zijn geiten heel belangrijk, die zorgen voor melk en later ook voor vlees. Tijdens droogte sterven veel van deze dieren, waardoor ook mensenlevens in gevaar raken. ZOA gaf tientallen mensen een duwtje in de rug door geiten bij rijke boeren op te kopen en ze aan arme boeren te herverdelen, zodat zij de komende tijd weer door konden komen.

2017
In 2017 focusten we ons op cash for work, waarbij we 4800 mensen betaalden voor werk. Ook vaccineerden we 32.000 geiten van 9200 eigenaars, zodat ze beter bestand waren tegen ziektes en gaven we zieke dieren medicijnen. Daarnaast focusten we op veilig drinkwater voor de lokale bevolking, waarbij we 1200 families (7200 mensen) 45 dagen lang van 45 liter water voorzagen, hen voorzagen van waterfilters en hen tegelijkertijd hygiëne- en sanitatietrainingen aanboden.