Sri Lanka

ZOA vertrekt uit Sri Lanka

Na 26 jaar heeft ZOA in april 2021 een punt gezet achter de noodhulp en wederopbouw op het eiland Sri Lanka. Alle projecten zijn afgerond of overgedragen.

Ons mandaat is noodhulp en de eerste fase van duurzame wederopbouw. Dat is gelukt. Met een bewonderingswaardige veerkracht hebben onze medewerkers in Sri Lanka de samenwerking gezocht met lokale organisaties om de bevolking van Sri Lanka te blijven steunen, dwars door alle conflicten en natuurrampen heen.

Dankzij de massale steun van de achterban van ZOA, maar ook van ondernemers en vermogensfondsen heeft ZOA het verschil kunnen maken op Sri Lanka. De stichting Woord en Daad blijft een aantal van de lokale organisaties die vanuit ZOA Sri Lanka zijn ontstaan, ondersteunen en begeleiden.

Alle betrokkenen, donoren en donateurs, hartelijk dank voor jullie inzet de afgelopen 26 jaar!

Wat we doen in Sri Lanka

Tijdens de enorm wrede burgeroorlog van Sri Lanka was ZOA in het land aanwezig om hulp te verlenen. Nu de vrede is getekend, helpen we mensen terug te keren naar hun dorpen en ondersteunen we ze bij wederopbouw. Daarbij vormen droogte en overstromingen nieuwe uitdagingen.

Sectoren: levensonderhoud en voedselzekerheid,  disaster risk reduction, man/vrouw

Herstel en wederopbouw
In de eerste jaren na de burgeroorlog hebben we voor de terugkerende bevolking veel huizen, wegen, waterputten en scholen gebouwd of hersteld. Inmiddels werken we mee aan economisch herstel van Sri Lanka, zodat mensen weer een bestaan kunnen opbouwen. Veel vissers zaten vast in schulden waar ze op eigen kracht nooit meer uit zouden komen. We helpen hen daarvan los te breken. Verder trainen we coöperaties om producten te verwerken en een sterkere positie op de markt te verwerven. We zien vooruitgang en successen. Veel pindaboeren hebben bijvoorbeeld de stap gemaakt naar regionale handel, in plaats van alleen op de eigen dorpsmarkt.

Disaster Risk Reduction
Het noorden van Sri Lanka kent afwisselend ernstige droogte en grote overstromingen. We werken samen met boeren aan maatregelen om de gevolgen daarvan te minimaliseren. Dit doen we door bijvoorbeeld afwateringskanalen te graven en diverse producten te verbouwen.

Sterke vrouwen
Eén van de verdrietige gevolgen van de burgeroorlog is de aanwezigheid van duizenden weduwen en alleenstaande moeders. Voor hen is het nog moeilijker dan voor anderen om in hun levensonderhoud te voorzien. We ondersteunen en trainen zelfhulpgroepen voor vrouwen. Deze groepen zetten hun eigen spaar- en kredietsysteem op. Hiermee worden winkels, handeltjes en uitbreiding van de landbouw gefinancierd. Ook stimuleren we deze vrouwen om met één stem hun belangen bij de lokale en districtsoverheid te behartigen.

Ja, ik help mee