Uganda

Waarom Uganda?

Uganda, ‘de parel van Afrika’, leed de afgelopen jaren onder diverse conflicten in het noorden en het oosten van het land. Het bekendste conflict is wel de wrede strijd van Joseph Kony’s Verzetsleger van de Heer, berucht om de kindontvoeringen. Vanaf 2007, toen de rust weerkeerde, begonnen we met ons programma voor herstel en wederopbouw. In hetzelfde gebied helpen we nu vluchtelingen uit Zuid-Sudan met onderwijs, water en vaktrainingen.

Steun ZOA’s werk in Uganda:
Ja, ik help in Uganda

Wat we doen in Uganda

We ondersteunen de terugkeer van ontheemden en het herstel van het dagelijkse leven. Hierbij hebben we veel aandacht voor inkomens- en voedselzekerheid en vreedzame verhoudingen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In het noordwesten zijn we betrokken bij de opvang van Zuid-Sudanese vluchtelingen.

Sectoren: levensonderhoud en voedselzekerheid, water- en sanitaire voorzieningen, basisonderwijs, vredesopbouw, disaster risk reduction,  noodhulp, onderdak.

Noord-Uganda
Na het vertrek van het Verzetsleger van de Heer hebben we veel geïnvesteerd in het herstel van scholen en watervoorzieningen. Vaak durven mensen pas naar hun huizen terug te keren als deze basisvoorzieningen er zijn. Vervolgens werkten we aan verbeterde landbouwopbrengsten, vakopleidingen voor jongeren, kredieten om bedrijven op te zetten, en coöperaties om boeren een sterkere marktpositie te geven.

Oost-Uganda
Dit gebied van veenomaden is gevoelig voor grote droogte. Als vee sterft als gevolg van deze droogte, hebben de nomaden vaak geen andere bron van inkomsten. Armoede, uitzichtloosheid en de kwalijke traditie van veeroof ontaardde in bloedige conflicten en wraaktochten. Samen met de gemeenschappen doorbreken we de vicieuze cirkel van geweld en werken we aan alternatieve inkomsten.

We ondersteunen ook de opvang van meisjes die weigeren een besnijdenis te ondergaan en werken met lokale voorlichters die zich uitspreken tegen deze schadelijke traditie.

Zuid-Sudanese vluchtelingen
Nadat eind 2013 opnieuw een conflict ontstond in Zuid-Sudan, zijn tienduizenden mensen de grens naar Uganda overgestoken op zoek naar veiligheid. Dit zijn veelal vrouwen en kinderen, die onderweg verschrikkelijke dingen hebben gezien en meegemaakt. Opvang is beperkt en de voorzieningen lang niet toereikend. We helpen met noodhulp en bieden vooral onderdak, onderwijs en schoon drinkwater.

Uganda herbergt het grootste aantal vluchtelingen in Afrika. Dit leidt tot een gebrek aan drinkwater, landbouwgrond en onderwijs. We zijn er. Help je mee?
Ja, ik help mee