Overslaan en naar de inhoud gaan

Oorlog in Oekraïne: een jaar later

Vandaag één jaar geleden brak de oorlog in Oekraïne uit. Mede dankzij duizenden donateurs konden we binnen enkele dagen starten met noodhulp. Ontdek wat we samen konden doen.

noodhulp en wederopbouw

Samen laten we de mensen in Oekraïne niet alleen

Kort na het uitbreken van de oorlog startte ZOA samen met het Christelijk Noodhulpcluster een hulpactie. Binnen enkele dagen waren we ter plaatse om de getroffenen te helpen.

Miljoenen mensen zijn Oekraïne ontvlucht toen Rusland binnenviel. Maar ook veel Oekraïners raakten ontheemd in eigen land. Samen konden we afgelopen jaar duizenden van hen helpen. 

Cash-distributies

We zagen dat veel organisaties hulpgoederen naar Oekraïne brachten, terwijl de lokale winkels nog voldoende voorraad hadden. Daarom besloten we mensen te helpen met cash: via een digitaal platform ontvangen mensen een geldbedrag, dat zij kunnen besteden aan dat wat zij het hardst nodig hebben. Voor de een is dat bijvoorbeeld voedsel, terwijl een ander juist medicijnen nodig heeft.

In totaal hebben we hiermee al meer dan 8.400 mensen geholpen. Galina (57) is een van hen: "We zijn heel dankbaar voor het geld dat we van ZOA ontvingen. Mijn man en ik hebben er winterkleding voor gekocht."

Huizenreparaties

Veel huizen zijn door de oorlog ernstig beschadigd. Daarom hebben we een team van lokale bouwkundigen samengesteld. Zij gaan huis voor huis, dorp voor dorp af om schade te inventariseren. Op basis van het schaderapport ontvangen mensen geld om de schade te herstellen.

Inmiddels hebben we al meer dan 1.800 mensen geholpen om op deze manier hun huis te repareren. Maryna Shvets (40) is een van hen. Een mortier verwoestte in een paar seconden haar thuis. Bekijk hoe we Maryna samen hielpen:

Reparatie opvangcentrum en kachel

Ons team kwam in een oude kostschool waar ongeveer 140 mensen toevlucht hadden gezocht, met name vrouwen en kinderen. Maar het gebouw was onveilig, wat zorgde voor levensgevaarlijke situaties. Ook lekte het dak en was er geen kachel.

Daarom hebben we het gebouw gerepareerd en een kachel geïnstalleerd. De vluchtelingen kunnen er veilig en warm verblijven, zolang het nodig is. Alla (47) en haar dochter Karolina vluchtten weg uit Kramatorsk, dat recent nog is aangevallen door de Russen: "We zijn hier sinds mei. We zijn zo dankbaar voor de hulp van ZOA. Hopelijk komt er een dag dat we weer terug naar huis kunnen."

Een jaar na het uitbreken van de oorlog is de hulp in Oekraïne nog in volle gang. Samen helpen we mensen die door de oorlog alles zijn kwijtgeraakt. En zolang dat nodig is, blijven we dat doen. Help je ook mee?

Doneer en help de mensen in Oekraïne

Jouw betrokkenheid blijft nodig. Help vandaag met een gift zodat we mensen als Maryna kunnen blijven helpen.

ZOA is onderdeel van het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.