Overslaan en naar de inhoud gaan
Halal en haar zusje Sham

Halal kan nog steeds niet naar school

Drie maanden na de verwoestende aardbeving in Syrië kunnen kinderen in Aleppo nog steeds niet naar school. Zo ook de elfjarige Halal. De schoolgebouwen zijn nog altijd in gebruik als noodopvang.

Directeur Marjanne van Vliet van ZOA in Syrië:

‘Het is van groot belang dat kinderen weer naar school gaan’

Twee lange dagen en nachten sliepen ze buiten in de regen en de kou. De Syrische zusjes Halal (11) en Sham (1) schrokken drie maanden geleden wakker van de aardbeving in hun stad Aleppo. Met hun moeder en tante keerden ze al gauw terug naar hun appartement, drie hoog in een flatgebouw – ondanks het grote instortingsgevaar.

Het leven in hun door conflicten geteisterde land was al moeilijk, maar de aardbeving heeft het leven van de zusjes een dramatische wending gegeven. Halal kan nu al maanden niet naar school – net als zoveel andere kinderen in Aleppo. Alle scholen die nog staan, zijn in gebruik als noodopvang.

“Het is van groot belang dat de kinderen terug naar school kunnen”, vertelt Marjanne van Vliet, directeur van ZOA in Syrië. “Daarom hebben we een aantal scholen gerepareerd en voorzien van water, sanitair en basisbenodigdheden zodat er weer les gegeven kan worden.”

Vooralsnog zijn elf gerepareerde schoolgebouwen in gebruik als noodopvang. Marjanne hoopt van harte dat de gebouwen binnenkort weer vol zitten met kinderen die les krijgen. “Het humanitair coördinatiecentrum beslist wanneer dat kan, in samenwerking met het Syrische Ministerie van Onderwijs”, legt ze uit.

In de tussentijd heeft ZOA wel speciale aandacht voor de kinderen. Op acht locaties krijgen kinderen professionele hulp bij de verwerking van wat ze hebben meegemaakt.

Halal, haar zusje Sham en tante Walaa

Ook voor Halal is het te hopen dat ze snel weer naar school kan. Voorlopig zal ze, met haar kleine zusje, nog wonen en spelen tussen de ruïnes van twaalf jaar conflict en een verwoestende aardbeving. Maar met goede hulpverlening, lessen en vriendschappen op school lukt het hopelijk de blik weer naar de toekomst te richten.

Een oorlog of ramp laat diepe sporen na. Veel vluchtelingen hebben psychische klachten doordat ze verschrikkelijke dingen hebben gezien of meegemaakt. Samen willen we hen helpen hun huis en leven weer op te bouwen. Help je mee?

Ja, ik help mensen die alles kwijt zijn weer vooruit te kijken

Dankzij jouw steun krijgen kinderen als Halal de kans om weer naar de toekomst te kijken. Voor 35,- help je bijvoorbeeld al één persoon met psychosociale hulp om zijn of haar trauma's te verwerken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.