Overslaan en naar de inhoud gaan
Syrische kinderen in de winterkou

Wat is nodig om warm te blijven?

In landen als Syrië en Irak zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor oorlog of geweld. Ze verblijven in tenten of beschadigde huizen. Ook in de winter.

winterse kou

Bescherming tegen de kou

Wat hebben vluchtelingen nodig om warm te blijven? Als het kwik onder nul zakt bieden kapotte huizen en tochtige tenten nauwelijks bescherming tegen de winterse kou. Daarom helpt ZOA met speciale winterpakketten.

In deze winterpakketten zitten vijf onmisbare artikelen.

1. Zeil om de wind buiten te houden

In tochtige huizen en tenten heeft de gure wind vrij spel. Zoiets eenvoudigs als sterk zeil en bevestigingsmateriaal houdt de koude wind buiten. Zo zorgt het voor meer beschutting in barre omstandigheden.

2. Dekens

Warme dekens geven zowel overdag als ’s nachts extra bescherming tegen de kou. Bij gebrek aan een matras gebruiken mensen opgevouwen dekens ook om op te slapen.

3. Kachel

Als er geen verwarming voorhanden is, kan een klein kacheltje een groot verschil maken. Vaak creëren gezinnen een speciaal warm hoekje in hun tent of huis dat ze afsluiten met dekens. Zo blijft de warmte behouden en kan een heel gezin opwarmen bij een klein kacheltje.

4. Brandstof

In veel landen is een groot tekort aan brandstof. Dit drijft de prijzen op. Als alternatief worden soms kostbare olijfbomen omgehakt. Ook zoeken gezinnen tussen het afval naar karton en papierresten. Soms worden er zelfs plastic voorwerpen op het vuur gegooid. Dit is levensgevaarlijk, omdat hierdoor giftige gassen vrijkomen. Daarom is brandstof onmisbaar in het winterpakket.

5. Warme winterkleding

Als je halsoverkop moet vluchten, heb je geen tijd om veel spullen mee te nemen. Veel vluchtelingen zijn hierdoor totaal niet voorbereid op winterse kou. Sommige mensen lopen in t-shirts en op slippers of blote voeten. ZOA deelt daarom kledingvouchers uit, waarmee vluchtelingen in een lokale winkel warme kleding kunnen aanschaffen, zoals warme en regenbestendige winterjassen, sokken en schoenen.

Samen zijn we er om vluchtelingen in de kou de winter door te helpen. Geef je ook warmte aan een gezin dat op de vlucht is in de kou?

Doneer en laat vluchtelingen niet in de kou staan