Overslaan en naar de inhoud gaan
Girl in Bardarash

We zijn er in Irak

Het is nu vijf jaar geleden dat Irak werd bevrijd van de bezetting door Islamitische Staat (IS). Zelfs nu nog zijn er 1,2 miljoen mensen in Irak zonder thuis. Het leven is voor velen nog steeds zwaar. Ze hebben nare herinneringen aan de oorlog, ze hebben weinig geld en hun huizen en steden zijn nog niet helemaal hersteld.  

Doneer nu

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Irak

0
inwoners telt Irak
0
inwoners zijn op de vlucht in hun eigen land

Geweld, onveiligheid en dictatuur

Geen werk, geen inkomen, geen eten en geen onderwijs

Na de val van Saddam Hussein in 2003 kreeg Irak een kans op groei. Maar in 2014 bracht de opkomst van IS opnieuw angst en chaos. Miljoenen mensen vluchtten. Inmiddels zijn 4 miljoen mensen teruggekeerd naar Irak. Toch is de situatie moeilijk: er is nauwelijks werk, inkomen, eten of onderwijs. Winkels en scholen zijn kapot. En de dreiging van groepen die geweld gebruiken blijft. 

Hoe helpt ZOA? 

ZOA is sinds 2014 actief in Irak. Eerst hielpen we mensen die voor IS vluchtten, nu steunen we teruggekeerde vluchtelingen. Ook helpen we in Noord-Irak met het opvangen van vluchtelingen uit Syrië, meestal Koerden. Dat doen we door: 

 

  • Voedsel en werk: ZOA leert agrariërs in Irak hoe ze, in het veranderende klimaat, beter kunnen boeren. Zo krijgen mensen eten en een kans op inkomen, waarmee ze er weer perspectief komt voor de toekomst. 

  • Ondernemen: ZOA geeft trainingen aan kleine bedrijven. We hebben al 64 bedrijven in Mosul geholpen en 225 in Tel Afar. En we helpen jongeren, die veel hebben meegemaakt, aan werk. 

  • Onderwijs: ZOA traint leraren en ouders om kinderen te helpen. We leren ze  problemen te herkennen en ermee om te gaan. Zo zorgen we voor een veilige toekomst. 

  • Psychische hulp: In Mosul helpen we kinderen, vooral kinderen met een beperking, met onze 'veilige ruimte voor elk kind' project. Hier geven we hoop en een nieuw begin. 

Ja, ik help mee en geef voor mensen in nood

steun voor Terugkerende vluchtelingen 

Voedselzekerheid, onderdak, onderwijs en vredesopbouw

ZOA werkt vanaf 2014 in Irak, eerst vooral in het noorden waar mensen naartoe trokken, op de vlucht voor IS. Nu ondersteunen we teruggekeerde vluchtelingen met programma’s in de vier sectoren Voedselzekerheid, Onderdak, Onderwijs en Vredesopbouw.

We richten ons in Irak op kwetsbare groepen als kinderen en jongeren, maar ook vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van (seksueel) geweld. Ook helpen we gezinnen met onderdak en basisvoorzieningen.

Meer lezen over Irak

In de brochure 'We zijn er in Irak' lees je meer over Irak en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Irak' (pdf, 1,6MB)

Delma (11) uit Irak

We zijn alles kwijtgeraakt. Nu wonen we in een vluchtelingenkamp in Irak. Ik mis vooral mijn vrienden en mijn speelgoed. Thuis had ik een barbie en een poppenhuis.