Overslaan en naar de inhoud gaan
Girl in Bardarash

We zijn er in Irak

Wanhoop. Geen ander woord beschrijft beter wat Iraakse gezinnen ervoeren op hun vlucht voor IS. En nu ze terugkeren, is die wanhoop nog steeds in hun ogen te lezen wanneer ze de verwoesting in hun land zien. Samen met de Iraakse bevolking werken we aan de wederopbouw. 

Doneer voor Irak

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Irak

0
inwoners telt Irak
0
inwoners zijn op de vlucht in hun eigen land

Geweld, onveiligheid en dictatuur

Geen werk, geen inkomen, geen eten en geen onderwijs

Irak ofwel het oude Mesopotamië, heeft een zeer rijke geschiedenis. Helaas stonden de afgelopen decennia in het teken van geweld, onveiligheid en dictatuur. Nadat Saddam Hussein in 2003 werd verjaagd, ontstond relatieve ruimte voor ontwikkeling in zowel Iraaks Koerdistan als in de rest van het land. De opkomst van IS in 2014 creëerde opnieuw een situatie van angst en geweld. Miljoenen mensen ontvluchtten hun huis.

Inmiddels zijn zo’n 4 miljoen mensen teruggekeerd naar huis. Hoewel huis soms een groot woord is als dat in puin ligt. Zij hebben meestal geen werk en dus geen inkomen en daardoor geen eten. Winkels en scholen zijn verwoest, waardoor kinderen geen onderwijs kunnen krijgen. Tegelijk is er een voortdurende dreiging van IS-gerelateerde en andere milities. Die proberen hun kans te grijpen in een chaotische situatie. De noodzaak van hulp aan deze teruggekeerde vluchtelingen is overduidelijk. 

Ja, ik help mee en doneer voor voedsel, onderdak, onderwijs en vredesopbouw in Irak

steun voor Terugkerende vluchtelingen 

Voedselzekerheid, onderdak, onderwijs en vredesopbouw

ZOA werkt vanaf 2014 in Irak, eerst vooral in het noorden waar mensen naartoe trokken, op de vlucht voor IS. Nu ondersteunen we teruggekeerde vluchtelingen met programma’s in de vier sectoren Voedselzekerheid, Onderdak, Onderwijs en Vredesopbouw.

We richten ons in Irak op kwetsbare groepen als kinderen en jongeren, maar ook vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van (seksueel) geweld. Ook helpen we gezinnen met onderdak en basisvoorzieningen.

Meer lezen over Irak

In de brochure 'We zijn er in Irak' lees je meer over Irak en over de bijdrage die jij kunt leveren aan de hulp die ZOA in het land verleent. 

Download 'We zijn er in Irak' (pdf, 1,6MB)

Delma (11) uit Irak

We zijn alles kwijtgeraakt. Nu wonen we in een vluchtelingenkamp in Irak. Ik mis vooral mijn vrienden en mijn speelgoed. Thuis had ik een barbie en een poppenhuis.