Overslaan en naar de inhoud gaan
Elly Urban

Is er plaats voor Jezus én de ander?  

Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Zij hebben geen thuis, geen plek waar ze veilig zijn. Theologe Elly Urban is Hoofd Programma’s bij ZOA en is bewogen met hen die geen plaats hebben. Ze schrijft daarover in deze adventscolumn: “Laten we niet immuun worden voor cijfers en verhalen.”​​​​​​

nu het bijna kerst is:

'Ik bid voor een thuis, een plek waar je welkom bent' 

De dagen zijn kort, het wordt kouder, de winterjas is uit de kast. We trekken ons terug in ons warme huis en maken het gezellig met lichtjes. In deze tijd van het jaar besef ik vaak extra goed hoe belangrijk een thuis is. Thuis, dat staat voor geborgenheid, veiligheid, warmte. De plek waar je tot rust komt, waar je jezelf kunt zijn.

We weten het: Kerst komt eraan. Misschien lukt het je om thuis, beschut en veilig, te verstillen en je aandacht op dat wonderlijke kerstverhaal te richten. Ruimte te maken voor God, voor Jezus.

Is die ruimte er, is er plaats? Het kerstverhaal vertelt dat er voor Maria en Jezus geen plaats was. ‘Maria wikkelde Jezus in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad’ (Lucas 2 vs 7). Geen plaats, woorden die voor altijd meeklinken met het kerstverhaal.

In je veilige, warme huis kun je ook in slaap gesust worden. Het is immers heel ongemakkelijk om de rauwe werkelijkheid van ‘geen plaats’ tot je te laten doordringen. Iets te voelen van hoe het moet zijn om huis en haard achter te laten. Je nergens welkom te weten, en zo ongelooflijk kwetsbaar en afhankelijk te zijn van andere mensen. Om te worden gezien als bedreigend, gevaarlijk; als onruststoker, gelukzoeker. Zodat je zelf nauwelijks meer een plaats durft in te nemen.

Kinderen in Irak

Kerst is het ongelooflijke verhaal van Jezus’ geboorte op een plaats waar niemand hem verwacht. God maakt plaats waar geen plaats is. Jezus wordt zichtbaar in de gestalte van een kwetsbaar kindje, afhankelijk van de zorg en liefde van anderen. In de gestalte van een mens.

In deze weken van advent bid ik voor ruimte, een plaats voor vluchtelingen. Ik bid dat ik niet immuun word voor cijfers en verhalen: nu al zijn meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht. Ik bid dat er plaats is, veiligheid en beschutting, aandacht. Een thuis voor iedereen, een plek waar je welkom bent.   

Toon je bewogenheid met mensen op de vlucht

Voor € 32 geef je een gezin op de vlucht al een noodpakket om 2 weken lang voedzame maaltijden klaar te maken. Help je mee? Je kunt ook als bedrijf of kerk een gift geven.