Overslaan en naar de inhoud gaan
Children at a waterstation in Marojela, Madagaskar.

We zijn er in Madagaskar

Het zuiden van Madagaskar kampt met grote droogte. In de afgelopen vijf jaar viel er half zoveel regen als normaal. De oogsten werden elk jaar slechter. Meer dan een miljoen mensen lijden honger. ZOA biedt samen met partnerorganisatie Medair levensreddende hulp.

Lees meer

We zijn er voor de bevolking van Madagaskar

0
mensen wonen op Madagaskar
0
mensen lijden honger en hebben humanitaire hulp nodig
Icon/voedselzekerheid
Extreem weer zorgt voor misoogsten en honger

Klimaatverandering

Als alles is verdroogd

Door zijn ligging is Madagaskar gevoelig voor extreem weer. In de afgelopen jaren is de droogte een steeds groter probleem geworden. Rivieren drogen op, vruchtbare grond verdroogt en waait weg. Vee sterft. Mensen hebben geen schoon drinkwater en niet genoeg te eten. Ziekenhuizen nemen steeds meer acuut ondervoede patiënten op.

De verwachting is dat Madagaskar de eerste is van vele - met name Oost-Afrikaanse - landen, die steeds meer zullen lijden onder droogte als gevolg van de opwarming van de aarde. De meest kwetsbare mensen worden door deze droogtes het hardst geraakt. ZOA richt zich daarom samen met Medair op het ondersteunen van mensen die het eerst hard getroffen worden: jonge kinderen die ondervoed zijn en niet in de buurt van een kliniek wonen. We bieden goede voeding en zorgen ervoor dat mensen weer toegang krijgen tot schoon drinkwater.

Doneer en help mensen in nood op eigen benen te staan

Acute hulp

Water, voedsel en medische zorg

Samen met Medair helpen we mensen in het zuiden van Madagaskar met schoon drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen. Waar nodig voeren we water aan met vrachtwagens. Daarnaast bouwen we opslagpunten voor water en gaan we met gemeenschappen om tafel om het schaarse water zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Twee gezondheidsteams zullen met motorfietsen afgelegen dorpen bezoeken om therapeutisch voedsel te geven aan acuut ondervoede kinderen. De meest ondervoede kinderen zullen worden doorverwezen naar het ziekenhuis. De ouder die met het kind meegaat, helpen we door hem of haar gratis maaltijden aan te bieden tijdens de ziekenhuisopname. Zo wordt het voor ouders makkelijker deze stap te zetten. Verder worden zes klinieken ondersteund waar niet alleen kinderen terecht kunnen voor medische hulp, maar ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Credit foto's: Medair.

Kinderen genieten van water bij een waterpunt gebouwd door Medair
Joël Voordewind, speciaal ambassadeur van ZOA

Joël Voordewind, Speciaal Ambassadeur van ZOA

‘’Madagaskar is als een kanarie in de kolenmijn, een waarschuwing aan de wereld om de opwarming tegen te gaan. De verwachting is dat met name Oost-Afrikaanse landen steeds meer zullen lijden onder droogte.''