10 onmisbare bouwstenen voor een succesvol leven

Succes heb je niet volledig in de hand – de één wordt geboren in een kansrijkere omgeving dan de ander. Wat verhoogt je kans op succes? Lees mee: 10 onmisbare bouwstenen voor een succesvol leven.

1. Gevarieerd eten

Een inkopper misschien. Maar één die nog niet zo eenvoudig is. In Nederland is het is belang van gevarieerde voeding ingeburgerd geraakt door onder meer de schijf van vijf. ZOA onderstreept datzelfde belang in meer dan vijftien landen ter wereld, bijvoorbeeld door boeren te helpen variëren in de gewassen die ze verbouwen.

2. Hygiëne

Londen, 1854, tijdens van de ergste cholera-epidemieën die de wereld heeft gekend. John Snow toont aan dat het aantal dodelijke gevallen van cholera hoger ligt in de buurt van openbare waterpompen, waarmee hij vervuild water duidt als medeveroorzaker van de ziekte. Het is een realiteit die actueler is dan je misschien zou denken. Bijvoorbeeld in Zuid-Sudan, waar overstromingen verantwoordelijk zijn voor aan een gebrek aan schoon drinkwater en onhygiënische omstandigheden.

person standing on hand rails with arms wide open facing the 725255

3. Veiligheid

Al sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we in West-Europa geen oorlog meer. Deze lange aaneengesloten periode van vrede maakt dat we decennialang, zonder onderbroken te worden door conflicten en geweld, konden bouwen aan welvaart.

4. Rechtstaat

In veel landen ontbreekt de rechtstaat. Eén van de gevolgen hiervan is dat landrechten niet altijd goed zijn vastgelegd. Vluchtelingen die huiswaarts keren hebben in zo’n geval geen poot om op te staan als een ander zijn thuis heeft gemaakt in hun vroegere woning. ZOA helpt onder meer met richtlijnen voor het vastleggen van landrechten.

Onderwijs helpt je je eigen levensverhaal te bepalen.

5. Onderwijs

De gemiddelde tiener gaat schoorvoetend of zelfs met tegenzin naar school. “Wat heb ik hieraan”, hoor je haar vragen. Toch zijn het de jaren bij elkaar opgeteld die je in staat stellen om je inzicht in de wereld te vermeerderen, regie over je leven te nemen en je eigen levensverhaal te bepalen.

6. Innerlijke rust

Vrede met jezelf en je eigen verleden geeft je de stabiliteit en kracht die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken in het leven. Voor mensen die getraumatiseerd zijn door oorlogsgeweld, is die innerlijke vrede geen vanzelfsprekendheid. ZOA helpt hen om te gaan met hun verleden en hun blik weer op de toekomst te kunnen richten. Bijvoorbeeld in Mosul in Irak.

7. Geld

Sparen kan een toekomstig voordeel opleveren. Wanneer je iets achter de hand hebt kan dat het verschil maken tussen een ondernemersplan op de plank en een droom die uitkomt. Of je kinderen een springplank bieden om te gaan studeren. Spaar jij?

8. Gezondheidszorg

Verbetering van de gezondheidszorg is één van de belangrijkste levensreddende veranderingen die de geschiedenis heeft gekend. ZOA mag dagelijks onderdeel van die verandering zijn. Bijvoorbeeld in Jemen, waar we een medische kliniek heropenden om ondervoede kinderen te laten herstellen.

Sparen kan het verschil maken tussen een ondernemersplan op de plank en een droom die uitkomt.

9. Onderdak

Een vast woon- en verblijfplaats is niet alleen belangrijk als bescherming tegen extreme weersinvloeden. Het maakt je ook onderdeel van een gemeenschap. “Beter een goede buur dan een verre vriend” is ook waar in Colombia, waar ZOA hulp biedt aan Venezolaanse vluchtelingen.

10. Gehoord worden

Alhoewel gehoord worden minder voor de hand ligt is het een belangrijke levensbehoefte. Ergens bij horen, je verhouden tot een ander, is en blijft een wezenlijke behoefte van ieder mens. ZOA wil er zijn voor hen die het gevoel hebben door de wereld vergeten te zijn.

In Nederland zijn de bouwstenen voor een succesvol leven voor de meeste mensen gemeengoed geworden. Voor anderen is het merendeel van de bouwstenen in ieder geval aanwezig. Op veel andere plekken in de wereld is dat niet het geval. Daar is nog veel te doen voordat goede hygiëne of de rechtstaat voor iedereen binnen handbereik komt. Precies dat is waar ZOA aan werkt, wereldwijd.

DSC03149

Wereldwijd worden talloze kinderen in een vluchtsituatie geboren. Hun toekomst is onzeker: jaarlijks overlijden duizenden kinderen door een gebrek aan voedsel of schoon drinkwater. ZOA is trouw aan kleine en grotere vluchtelingen en helpt onder andere met voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Help je mee?
Ja, ik help mee

Foto’s: Igor Costa, Nina Uhlíková, Gerd Altmann, Jilke Tanis