5 dingen die je moet weten over de situatie in Nigeria

In Nigeria zijn heel erg veel mensen op de vlucht. Je hoort af en toe wel eens iets over wat er in dit land gebeurd, maar wat is er nu precies aan de hand? We leggen het je even kort uit in 5 punten.

1) Boko Haram is een terroristische organisatie die al sinds 2002 aanslagen pleegt, dorpen platbrand en mensen aanzet tot aanslagen. Boko Haram wil namelijk een Islamitische Staat oprichten in het Noordoosten van Nigeria. Hierbij schuwen ze geen geweld; sinds 2002 werden er duizenden mensen vermoord.

2) Miljoenen mensen sloegen voor Boko Hararm op de vlucht en kwamen terecht in steden. Deze mensen hebben huis en haard moeten achterlaten voor hun veiligheid. Soms hebben ze hun familieleden achter moeten laten, soms werd hun huis voor hun ogen verbrand. Het is moeilijk voor te stellen wat dat met je doet.

3) Maiduguri is nu officieel Boko Haram-vrij. Helaas gebeuren er nog steeds erge dingen, zoals zelfmoordaanslagen. Meisjes die zijn gekidnapt worden met bomgordels om de stad in gestuurd om dood en verderf te zaaien. Dit creëert ontzettend veel angst.

4) Vluchtelingen kunnen voorlopig nog niet terug omdat het gebied waar ze vandaan komen nog niet veilig is. Rond Maiduguri is Boko Haram nog actief.

5) ZOA helpt en geeft de allerkwetsbaarste mensen hulp. Dat doen we door de bouw van toiletten in de kampen, maar ook door het uitdelen van bankpasjes. Met een bankpasje, waar een bepaald bedrag op staat, kunnen de vluchtelingen voedsel en andere belangrijke zaken kopen die nodig zijn om gezond te leven. Denk aan luiers, toiletpapier e.d. Door middel van dit systeem zorgt ZOA er voor dat de hulp daadwerkelijk op de juiste plek terecht komt. En tegelijkertijd kunnen mensen dat kopen we ze nodig hebben. Dat weten ze immers zelf het best.

Samen geven we mensen hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!