5 feiten die je nog niet wist over Syrië

Bij vluchtelingen en oorlog denken je al snel aan Syrië. Maar hoe is het daar nu eigenlijk? Zijn er echt zo veel mensen op de vlucht? En zitten ze allemaal in kampen? Lees hier vijf feiten over Syrië.

1. Meer dan de helft van alle Syriërs is gevlucht

Er zijn meer dan 5.5 miljoen Syrische vluchtelingen in andere landen, en meer dan 6 miljoen inwoners zijn gevlucht binnen Syrië. In totaal zijn dat 11,5 miljoen mensen op de vlucht, meer dan de helft van alle inwoners. Daarmee is Syrië het land met het grootste aantal vluchtelingen ter wereld. Ongeveer 80 procent van de vluchtelingen buiten de landsgrenzen wordt in de regio opgevangen.

In 2017 zijn zo’n 650.000 Syriërs teruggekeerd naar huis. Dit is in principe goed nieuws, maar weegt helaas lang niet op tegen de 1,8 miljoen die vorig jaar juist hun huis moesten ontvluchten.

2. Syrische kinderen kunnen vaak niet naar school.

In Syrie is één op de vier scholen beschadigd, verwoest of gebruikt voor onderdak. Minder dan de helft van alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn ingeschreven bij een school en slechts een fractie van alle jongeren heeft toegang tot een middelbare of hogeschool. Bijna de helft (48%) van alle Syrische vluchtelingen is onder de 18 jaar.

3. De oorlog in Syrië duurt al meer dan zeven jaar

Deze oorlog duurt al langer dan de Tweede Wereldoorlog. Terwijl het conflict maar voortduurt, worden de problemen van de gevluchte families in en buiten Syrië alleen maar groter. Voor de media is de oorlog al lang niet meer actueel en dit land met haar inwoners, dreigt vergeten te worden. Dit heeft in die zeven jaar geleid tot meer dan 207.000 burgerslachtoffers, onder wie meer dan 25.000 kinderen

4. Syrische vluchtelingen leven niet in kampen

Alhoewel je bij het woord ‘vluchteling’ wellicht aan grote tentenkampen denkt, woont slechts 8% van de Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp. Het grootste gedeelte probeert zich in een stedelijke setting te vestigen. Dat klinkt misschien beter, maar in de praktijk wonen veel vluchtelingen in onafgebouwde huizen en betalen ze torenhoge huurprijzen terwijl ze geen inkomen hebben. Hiermee steken ze vaak zichzelf, maar ook vaak familie in andere landen diep in de schulden. Ook is het voor hulporganisaties veel lastiger om vluchtelingen te bereiken als ze opgaan in de massa van een grote stad.

5. De hulp blijft nodig

ZOA blijft helpen in Syrië. Na zeven jaar oorlog is de nood ongekend hoog. Voedsel is voor de meeste mensen moeilijk te krijgen en met alles wat zich afspeelt hebben veel vluchtelingen ook nog met een trauma te kampen. Met name kinderen kunnen hier erg onder lijden. ZOA helpt en deelt voedsel- en hygiënepakketten uit. Ook bouwen we waterputten in Aleppo, waar de waterpijpleidingen volledig zijn verwoest. Daarnaast trainen we medewerkers van kinderdagverblijven in het onderkennen van trauma’s en stress bij kinderen, zodat ze de kinderen goed kunnen begeleiden. Ook denken we vooruit: in sommige delen van Syrië keren gevluchte inwoners terug. Vaak zijn zij alles verloren en moeten ze volledig opnieuw beginnen. Om hen aan voedsel en een inkomen te helpen, startte ZOA een landbouwproject.

IMG 20161201 WA0033

Laat het kwaad niet overwinnen in Syrië. Doneer nu en breng hoop in de vorm van bijvoorbeeld voedsel, water en traumaverwerking. 

Doneer nu