5 feiten die je nog niet wist over de crisis in Jemen

De burgeroorlog in Jemen begon in 2015 en is dus zijn vierde jaar ingegaan. Alhoewel je er weinig over hoort in het nieuws, gebeuren er verschikkelijke dingen en zijn er miljoenen mensen in nood. Lees hier vijf feiten over de humanitaire crisis in Jemen.

1. De humanitaire crisis in Jemen is nog steeds de ergste in de wereld.

In het vierde jaar van dit conflict zijn er inmiddels meer dan 22 miljoen mensen (driekwart van de bevolking) die hulp en bescherming nodig hebben.

Meer dan 8.4 miljoen mensen weten niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen. Vorig jaar werd er door hulporganisaties aan meer dan 7 miljoen mensen per maand voedsel gegeven. Maar dit jaar moeten we zelfs nog meer doen dan dat.

2. Elke tien minuten sterft er een kind onder de vijf jaar in Jemen, door ziekten die te voorkomen zijn.

Bijna drie miljoen kinderen onder de vijf en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven zijn ondervoed. Onder hen zelfs 400.000 kinderen die ernstig ondervoed zijn en negen keer zoveel kans hebben om te sterven dan hun gezonde leeftijdsgenoten.

Kinderen die ondervoed zijn hebben veel kans ten prooi te vallen aan bijvoorbeeld diarree of cholera. Maar juist omdat ze zwak zijn en weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, zijn hun lichamen niet in staat ertegen te vechten. Daarom kan een ziekte als cholera of diarree al snel de oorzaak zijn van het vroegtijdig overlijden van een kind.

Jemen_Ondervoeding

Ondervoeding wordt onder andere vastgesteld door het meten van de armdikte. Kinderen met ondervoeding zijn veel vatbaarder voor ziektes als diarree en cholera en hebben meer kans vroegtijdig te overlijden door één van deze ziektes. 

3. Vrouwen en kinderen vallen ten prooi aan geweld en onveiligheid.

Kinderen zitten in een onmogelijke positie tijdens dit conflict. Sommige worden op gewelddadige wijze gerecruit door beide partijen van het conflict, andere worden gedwongen vroeg te trouwen of zijn genoodzaakt te werken om hun families te laten overleven. Een kwart van de kinderen met de basisschoolleeftijd kunnen niet naar school.

Ook voor onze hulpverleners is de situatie niet veilig en onvoorspelbaar. Elke dag en soms elk uur moeten we bepalen of het voor onze medewerkers veilig genoeg is een bepaald gebied in te gaan.  Voortdurend is er de kans dat er iets mis gaat.

4. Miljoenen Jemenieten hebben geen toegang tot schoon drinkwater

Vorig jaar waren er in Jemen meer dan een miljoen mensen die leden onder cholera of diarree. Nu het regenseizoen eraan komt, is er nog een grotere kans op een cholera-epidemie.

5. De hulp is echt dringend nodig.

De inwoners van Jemen hebben geen toegang tot drinkwater of voedsel en lijden zichtbaar onder het conflict dat maar door lijkt te gaan. Zonder hulp is er weinig hoop op overleven. Met name de kinderen lopen groot gevaar. Daarom helpt ZOA met voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en sanitaire voorzieningen.

Crisis Jemen

Onze hulpverleners zijn ter plaatse en staan klaar om te helpen. Met jouw gift kunnen we gezinnen in nood helpen met een goed gevuld voedselpakket, dat onder andere bloem, olie, rijst en kidneybonen bevat. Hoeveel pakketten geef jij?
Doneer nu

Bron: UNOCHA 2018