5 vragen aan de collectant

Miriam is al langere tijd betrokken bij het werk van ZOA en zet zich in als Collectecontactpersoon. Zelf loopt zij ook met een bus langs de deuren. We stelden haar vijf vragen.

Waarom loopt u mee met de collecte?
Ik ben jaren geleden begonnen met collecteren omdat mij de doelgroep aansprak maar ook zeker dat de mensen de hulp, scholing en zorg kregen in hun eigen streek. De middelen worden op hen aangepast. Daarnaast ook omdat er bij de ZOA weinig van het opgehaalde geld aan de strijkstok blijft hangen.

Wat vindt u leuk aan collecteren?
Het leuke aan het collecteren is dat je geld ophaalt voor een goed doel maar ook dat je elk jaar weer bij de zelfde mensen aanbelt waardoor je een praatje maakt. Op een gegeven moment weet je welke bel bij welk huis hoort en dat sommige het niet doen totdat hij gemaakt is, komisch toch.

Wat zijn momenten van de afgelopen jaren die u bij zullen blijven?
Het leukste verhaal is eigenlijk dat iemand erg bezorgd om mij als collectant was. Het was namelijk al donker en ik wilde nog een paar huizen aangaan, zij wilde liever dat ik naar huis zou gaan. Het was namelijk donker en ik ben een vrouw met collectegeld. Erg lief, vond ik.

Hoe ervaart u het contact met de collectanten in uw omgeving?
Ik merk dat het moeilijk is om collectanten te vinden. Deze wereld is voor veel mensen te druk om tijd te vinden voor de naaste. De collecteanten die we vinden en al hebben zijn erg enthousiast.

Heeft u tips voor de collectant?
Als je collecteert is het vooral van belang om met een lach op je gezicht aan te bellen, je stoort altijd de persoon die open doet, dan is het voor een bewoner beter de deur open te maken en dan een lachend gezicht te zien.
En al de collectanten die hulp en hoop geven aan al die mensen die het in Zuid Oost Azië en omgeving zo hard nodig hebben om geholpen te worden. Dat wij hier lopen voor hen geeft hun hoop en moed voor hun toekomst.

*de vrouw op de afbeelding is niet de vrouw die we geinterviewd hebben