"Ik kan bij ZOA goed mijn talenten inzetten"

Aan de grens van Zuid-Sudan ziet Jaap van Kranenburg, programmamanager, dagelijks veel ellende. Omringd door 1.2 miljoen vluchtelingen voelt hij zich echter thuis in Uganda.   

Dit is het moment waarop ik dacht:

1. hier doe ik het voor!

Uganda is een nieuw onderkomen voor momenteel 1.2 miljoen vluchtelingen uit met name Zuid-Sudan en Congo (DRC). Dit aantal groeit nog altijd. We werken niet alleen voor hen, maar ook voor de zogenaamde ‘host community’; de gemeenschap die al in het gebied woonde. Uganda is economisch gezien geen enorm sterk land en met name het noorden (waar West Nile en Arua zich ook bevinden) loopt economisch achter. Voor deze mensen doe ik het.

In mijn dagelijks werk zie ik stukjes hemel en stukjes hel. Ik probeer de ellende te verminderen en mee te werken aan een lach op een gezicht en bijvoorbeeld aan het welzijn van een familie, zodat die niet meer of minder bezorgd hoeft te zijn over een dagelijks bestaan. Ik doe het vanwege 1 Johannes 3:16 en de opdracht tot herbergzaamheid uit Hebreeën 13:2.
Ik merk daarnaast ook dat ik in deze job erg goed mijn talenten kwijt kan en enorm geniet van het werk. Deze processen versterken elkaar ook weer. Het is fijn om een baan te hebben die voldoening geeft en waar je van toegevoegde waarde bent.

2. nu wil ik naar huis…

Ervan uitgaande dat met naar huis gaan Nederland bedoeld wordt; dat heb ik eigenlijk nooit. The Netherlands is my home country, but Arua is home. Ik ben sinds 2016, toen ik begon voor ZOA, twee keer terug geweest in mijn thuisland en aan het eind van de twee weekjes begon het toch enorm te kriebelen; ik wilde graag weer terug naar Uganda. Naar huis…

IMG8681 2 2
Vluchtelingen in Uganda

3. dit verhaal vergeet ik nooit meer.

Ik denk toch met name aan de allereerste keer dat ik naar de refugee settlements ging, vanuit Arua. Natuurlijk had ik het een en ander gelezen en gehoord en al wat foto’s gezien maar toch had dat me niet goed genoeg voorbereid op wat ik zag. Destijds was het vluchtelingenkamp ook nog een stuk ruwer en minder ontwikkeld. Inmiddels is er veel veranderd, het is mooi die ontwikkeling te zien.

In Oost-Uganda werkt ZOA onder andere aan het terugdringen van vrouwenbesnijdenis. Ik haal me nog vaak de meeting voor de geest waar in detail op deze gruwelen werd ingegaan. Verhalen rond dit onderwerp zijn eigenlijk altijd schrijnend.

In mijn vrije tijd ga ik weleens hiken en in Oost-Uganda ben ik Mount Kadam opgeweest. Interessant genoeg wonen er op die berg in de middle of nowwhere en in zeer primitieve omstandigheden erg gelukkige mensen. Ik werd uitgenodigd voor thee en heb daar een erg interessant gesprek gevoerd.

4. ik ben trots op ZOA!

ZOA is het personeel, het personeel is ZOA. In mijn leidinggevende positie haal ik de meeste trots uit wat de werknemers van het team in West Nile hier doen. Ik zie bijvoorbeeld een enorm goed gelukte activiteit van een teamlid, of de persoonlijke groei die iemand doormaakt. Dat is bemoedigend, want onze werkzaamheden zijn lang niet altijd makkelijk en er is altijd druk.

Help je mee te zorgen dat de redding nabij is in bijvoorbeeld Uganda, Ethiopië en Afghanistan? Voor bijvoorbeeld €35,- help je al een gezin in Ethiopië met genoeg water voor twee maanden.
Doneer nu