82% van Syrische vluchtelingen wil naar huis

82% van de Syrische vluchtelingen die in de regio is opgevangen wil graag naar huis. Zij dromen niet van een reis naar Europa, maar van een veilig thuis in Syrië, aldus de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHR. Daarom lanceert hulporganisatie ZOA een publiekscampagne met als thema ‘Heimwee’. Hiermee vraagt ZOA de hele maand december aandacht voor vluchtelingen die wel naar huis willen, maar het niet kunnen.

Huissleutel als symbool van hoop

ZOA werkt o.a. in Irak, Jordanië en Syrië met vluchtelingen en ontheemden. Veel Syrische vluchtelingen hebben hun huissleutels meegenomen. In de veronderstelling dat ze snel weer thuis zouden zijn. In de praktijk duurt dit helaas veel langer. Dan wordt de huissleutel een symbool van hoop, een herinnering aan vroeger, aan wat ooit thuis was. Aan een huis dat er misschien helemaal niet meer staat.

Tot het moment dat ze terug kunnen, wachten de meeste vluchtelingen in kampen of in stedelijke gebieden zonder iets voor handen. Vluchtelingen mogen zich in deze landen vaak niet verplaatsen, krijgen geen uitkering en mogen niet werken. Deze mensen zijn vaak alles kwijt.

 Campagne

In aanloop naar Kerst vraagt ZOA daarom de hele maand december aandacht voor vluchtelingen die worden opgevangen in de regio.  Door het doen van een wens voor vluchtelingen wordt het Nederlandse publiek opgeroepen om de actie te steunen. Daarnaast kunnen mensen een sleutel downloaden via www.zoa.nl/heimwee, om als herinnering op te hangen in huis.