“Je ziet nu zelf hoe onze kinderen lijden”

De impact van droogte in Ethiopië is enorm. Voor de droogte in zijn gebied toesloeg, had Abdirahman Hassan Aden (64) 220 geiten en schapen in zijn bezit. Inmiddels heeft hij er nog maar 18, de rest is dood gegaan door de droogte. Dat heeft grote invloed op de gezondheid van Abdirahman en zijn gezin: zijn kinderen kunnen geen melk meer drinken, sommige van hen zijn ondervoed.

Nu ze geen schapen en geiten meer hebben, hebben Abdirahman en zijn familie geen andere keus dan wat brandhout te verzamelen, naar de stad, op 25 kilometer afstand, te brengen en het daar te verkopen. Abdirahman vreest dat de aanhoudende droogte ook de resterende schapen en geiten de das om zal doen, waardoor zijn familie het vee niet meer kan gebruiken voor de productie van melk of de verkoop. Ook watergebrek is een groot probleem:  Abdirahman haalt zijn water uit een waterput, waar nog een klein beetje water in zit. Dit water kan de familie echter niet drinken, omdat het verontreinigd is.

Tegen onze collega zegt Abdirahman: “Zien is geloven. Je ziet nu met eigen ogen hoe deze kinderen lijden onder het gebrek aan melk en voedsel. Onze laatste optie is om met het gezin naar de nabijgelegen vluchtelingenkampen te trekken en daar om voedsel te vragen.”

ZOA helpt Abdirahman en zijn familie in de nood die ze hebben. ZOA richt zich in Dollo Ado direct op de hoogste noden; water en zorg voor het vee. Dit is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat men de belangrijkste voedsel- en inkomensbron niet kwijtraakt. We focussen ons op zo’n 1.500 huishoudens in verschillende dorpen rondom Dollo Ado. Dit zijn de meest kwetsbare huishoudens, geselecteerd in samenwerking met het districtsbestuur.

Abdirahman is blij met de hulp: “We stellen jullie hulp erg op prijs; hoe eerder jullie starten, hoe beter.”