Abdullah: 'Ik mis mijn huis in Sinjar'

Van de een op andere dag halsoverkop moeten vertrekken om te voorkomen dat je vermoord wordt. Het overkwam Abdullah uit Irak. Om uit handen te blijven van IS, sloeg hij samen met zijn gezin op de vlucht.

“Toen ik afgelopen augustus op een ochtend wakker werd en naar buiten keek, bleken de straten ineens gevuld te zijn met strijders van Islamitische Staat”, vertelt Abdullah. “In het begin leek het allemaal mee te vallen. IS gaf aan dat ze ons leven beter wilde maken. Maar dat bleek een leugen”.

De mannen van IS ontvoerden diverse vrouwen uit het dorp en stalen auto’s. Maar ook de mannen bleven niet ongedeerd. “Op een gegeven moment zag je om de paar minuten hoe mannen met afgedekte ogen uit hun huis gesleept werden en op straat vermoord werden. Heel vaak hebben we dat gezien, die moorden. Toen we zagen hoe verschrikkelijk IS was, wilden we vluchten.”

"Op een gegeven moment zag je om de paar minuten hoe mannen met afgedekte ogen uit hun huis gesleept werden en op straat vermoord werden."

— Abdullah uit Irak

Zo snel als het kon vertrokken Abdullah en zijn gezin naar Erbil, een stad in het noorden van Irak. “We moesten onszelf wel in veiligheid brengen. Deze mannen van IS hebben geen greintje goeds in hun hart. Ze doodden iedereen die anders is: Koerden en christenen, maar ook soldaten en jonge mannen.”

In Erbil zit het gezin van Abdullah in een vluchtelingenkamp. “Ons leven hier is niet te vergelijken met dat van vroeger. In Sinjar hadden we echt een prachtig leven met genoeg geld en een fijn huis. Nu probeer ik wat kleine dingen te verkopen, om zo toch nog wat geld te verdienen”. Het liefst zou Abdullah terug naar huis gaan. “Ik mis mijn huis in Sinjar. Maar als God het wil, keren we terug. Het liefst deze week nog”.

Ons team in Irak helpt ontheemden als Abdullah met onder andere dekens en kachels, om de koude Irakese winters door te komen. Voor € 7,50 help je iemand als Abdullah al met een warme deken. Help jij ook één van de duizenden ontheemden in Irak?

Abdullah uit Irak