Actie voor grote overstromingen in Zuid-Sudan

Christelijk Noodhulpcluster start noodhulpcampagne

Zuid-Sudan wordt geteisterd door de zwaarste overstromingen in vier decennia. Naar schatting zijn ruim een miljoen mensen getroffen en zijn 600.000 mensen ontheemd. ZOA werkt in het hart van het getroffen gebied en is samen met de leden van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad) een actie gestart. De organisaties zullen met een gecoördineerde actie voedsel, materialen voor tijdelijke onderkomens en hygiënepakketten uitdelen. 

De Zuid-Sudanese president Salva Kiir riep vorige week de noodtoestand uit in het grootste deel van het land. In sommige regio’s zijn er enkel nog eilanden van enkele honderden vierkante meters met droog land over, zoals bijvoorbeeld in het oosten van het land in de stad Pibor.  De meeste overstromingen worden veroorzaakt door hevige regenval in het gebergte van Ethiopië dat Zuid-Sudan in stroomt.

UNHCR vreest voor de terugkeer van cholera in het land, vanwege het gebrek aan schoon drinkwater en onhygiënische omstandigheden. Nog geen jaar geleden werd Zuid-Sudan choleravrij verklaard. Ook allerlei andere ziektes zoals malaria en diarree liggen op de loer. Daarnaast is ondervoeding een punt van zorg.

“Het regenseizoen is nog maar net begonnen. Dat er nu al zulke overstromingen zijn, doet het ergste vrezen”,  zegt ZOA noodhulp-coördinator Kees-Jan Hooglander. “Niet alleen zal er nog meer water gaan vallen, we weten nu al dat de meeste andere problemen nog gaan komen, zoals ziektes en mislukte oogsten.”

Zuid-Sudan is een van de armste landen van Afrika; volgens de VN is bijna twee derde van de inwoners afhankelijk van noodhulp. Sinds de onafhankelijkheid in 2011 wordt het jonge land geteisterd door steeds oplaaiende gewapende conflicten. Ruim 1,8 miljoen mensen zijn er nu ontheemd. ZOA helpt de gevluchte bevolking in kampen in Ethiopië, Sudan en Uganda maar draagt ook zorg voor achterblijvers en terugkeerders in Zuid-Sudan zelf. We verlenen sinds 1992 noodhulp op plekken waar mensen dreigen om te komen en helpen bij de wederopbouw van gebieden die (weer) veilig zijn.

ZOA komt met het Christelijk Noodhulpcluster in actie. Help je ook mee? Doneer voor voedsel, onderdak en hygiënepakketten via onderstaande button.

Ja, ik help mee