AFAS Foundation financiert noodhulp vluchtelingen Tigray

Samen met twee private familiestichtingen start de AFAS Foundation een directe noodhulpactie voor mensen die getroffen zijn door het conflict in de Ethiopische regio Tigray. Door een financiële bijdrage van 300.000 euro kunnen ZOA en Woord en Daad per direct aan de slag om levensreddende hulp te bieden. De hulporganisaties vangen vluchtelingen uit Tigray op in Sudan en in Ethiopië. Beide organisaties staan ook klaar om hulpgoederen binnen te brengen in Tigray zelf, zodra het gebied opengaat.

Vluchtelingen in Sudan
De noodhulp in Sudan richt zich op vluchtelingenkamp Um Rakouba, een locatie die is aangewezen als een uiteindelijke vestigingsplaats voor vluchtelingen. Er zijn al zo’n 11.000 mensen in Um Rakouba. Dit vluchtelingenkamp wordt met deze gezamenlijke actie de komende maanden van schoon drinkwater en hygiënepakketten voorzien.

Watersysteem voor de kerst
Belangrijke eerste stap is het aanleggen van een grootschalig watersysteem in het kamp waardoor ongeveer 5.000 vluchtelingen dagelijks van drinkwater worden voorzien. Het systeem bevat een op zonne-energie werkende waterpomp dat water op 110 meter diepte omhoog brengt en dat via veel tappunten in het kamp verspreidt. Er wordt naar gestreefd om deze vóór de kerst werkend te krijgen. Ook zullen 5.000 vluchtelingen een hygiënepakket ontvangen. René Vlug van ZOA ziet dat de situatie zeer schrijnend is in de kampen. “Het gedeelte van Sudan waar de Ethiopische mensen nu naartoe vluchten is enorm droog, er groeit nauwelijks iets. Vluchten naar Sudan is echt een wanhoopsdaad.”

Hulp in Ethiopië
Woord en Daad en ZOA werken al jaren in Tigray zelf en kunnen daarom direct starten met het bieden van noodhulp zodra het conflictgebied weer toegankelijk is. Verwacht wordt dat de komende zes maanden 200.000 tot 1 miljoen mensen ontheemd zijn. AFAS Foundation zal ook ondersteunen in het lenigen van de nood die hierdoor is ontstaan.

Belang van de samenwerking
De AFAS Foundation voelt zich sterk betrokken bij de regio, omdat het daar al langer actief is, vertelt Gerben Eversdijk, directeur van de AFAS Foundation. “De AFAS Foundation heeft nu al voor het derde jaar samen met Woord en Daad een gezamenlijk programma rondom water, sanitatie en hygiëne voor een miljoen huishoudens in Tigray. Wij willen onze ogen niet sluiten voor het leed in deze humanitaire ramp en steunen onze partners in goede en slechte tijden. Vandaar dat wij, samen met twee familiestichtingen, nu een eerste aanzet geven tot noodhulp, in de hoop dat andere donoren snel ook bijdragen. Door in deze unieke combinatie samen op te trekken, kunnen we een krachtig verschil maken waarbij we noodhulp en ontwikkeling op de lange termijn met elkaar verbinden.”

Achtergrond conflict
Door onrust vanwege corona uitgestelde regionale en landelijke verkiezingen liepen begin november de spanningen in Ethiopië hoog op. Een aanval op de federale militaire basis in de provincie Tigray betekende de start van het militaire offensief. Als gevolg van het conflict zijn veel mensen op de vlucht geslagen en zijn er inmiddels vele slachtoffers gemeld. UNHCR rapporteert dat er al 49.370 vluchtelingen (waarvan zo’n 20.000 kinderen) uit Tigray de grens zijn overgestoken om in Sudan een veilig onderkomen te zoeken. In de komende zes maanden worden er ruim 200.000 vluchtelingen verwacht.

Over AFAS Foundation
De AFAS Foundation inspireert om beter te doen en droomt ervan om de wereld een stukje mooier te maken voor diegenen die dit hard nodig hebben. De foundation stelt op een innovatieve en transparante manier geld beschikbaar voor duurzame projecten die over de hele wereld – op gebied van gezondheidszorg, maatschappij en onderwijs – een grote impact maken.

Samenwerking met Woord en Daad
Een paar weken geleden hebben Woord en Daad en ZOA besloten om de krachten te bundelen in de noodhulp in deze regio. Beide organisaties zijn al jaren actief in Tigray, terwijl ZOA ook al aanwezig is in Sudan. Woord en Daad en ZOA zijn beide Nederlandse hulporganisaties vanuit een christelijke achtergrond. Waar ZOA gesprecialiseerd is in noodhulp en wederopbouw in acute crises zoals oorlogen en natuurrampen, richt Woord en Daad zich meer op de duurzame ontwikkeling.

Op de foto: In vluchtelingenkamp Um Rakouba worden waterputten geboord om zoveel mogelijk  vluchtelingen voor de kerst van schoon drinkwater te voorzien.