Als corona een project in de weg staat

zoeken we een ander pad

Corona heeft ook op de programma’s van ZOA Liberia enorme impact. Normaal gaan de kinderen naar school en krijgen ze daar dagelijks een voedzame maaltijd. Nu sinds maart de scholen dicht zijn vanwege corona kunnen de kinderen geen essentiële lessen meer volgen en zijn de maaltijden op school geen optie meer. Maar daar is iets op verzonnen: “Dan delen we het eten toch gewoon uit!”

Onderwijs in Liberia
Voor veel kinderen in Liberia is het niet vanzelfsprekend om onderwijs te volgen; ongeveer 15 tot 20 procent van de kinderen tussen 6 en 14 jaar oud gaan niet naar school en slechts 54% van de Liberiaanse kinderen haalt een diploma op de lagere school. ZOA zag hier een mogelijkheid en begon met het aanbieden van maaltijden in schooltijd. Dit zorgt voor een betere concentratie maar ook verbeterde aanwezigheid. Doordat kinderen meer naar school gaan, ontwikkelen ze zich beter en hebben meer kansen in de toekomst. “Prachtig toch!”

589b2191 edba 4b57 b66a 369c3e465db1

Huidige situatie
Na veel overleg met ministeries, partnerorganisaties en scholen heeft ZOA besloten om in plaats van het verschaffen van dagelijkse school maaltijden, gezinnen te voorzien van ‘Take Home Rations’. Eén keer per maand worden de ouders van schoolgaande kinderen op de scholen ontvangen om het voedsel op te halen. De porties zijn verdubbeld omdat ZOA ervanuit gaat dat het eten ook met andere gezinsleden gedeeld wordt.

Tijdens de voedseldistributies wordt erop toegezien dat de richtlijnen van de overheid worden gehandhaafd met betrekking tot het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus; collega’s en vrijwilligers dragen gezichtsmaskers en handschoenen, faciliteiten zijn aanwezig om handen te wassen, de temperatuur van ouders wordt opgemeten en er wordt voor gezorgd dat iedereen op gepaste afstand van elkaar blijft. Wanneer de scholen weer opengaan, zullen de maaltijden weer tijdens schooluren worden uitgedeeld.

cdc0d3c8 52be 437f 877c b6dd0b8957ad

Bijkomende effecten
Naast dat de ‘Take-Home Rations’ kwetsbare kinderen en gezinnen voorziet van een maaltijd, hebben de voedseldistributies ook emotionele waarde; gezinnen voelen zich gesteund door ZOA, ook in moeilijke tijden. Maar er is meer. Omdat producten zoals cassave en bonen die in de schoolmaaltijden gaan, lokaal worden geproduceerd en verwerkt zorgt dit er ook voor dat lokale boeren en kleinschalige verwerkingsbedrijven hun afzetmarkt behouden en dus een inkomen hebben om hun gezinnen te onderhouden. Ook hoeven gezinnen door het extra voedsel minder vaak naar de markt (vaak drukke plekken), en lopen zo minder risico om het coronavirus op te lopen of te verspreiden.

14725adc f1b8 407c 813b e276a942d10a

Ook komende tijd blijven we natuurlijk doorgaan met het vechten tegen de verspreiding van het coronavirus. Heb je nog niet gegeven maar wil je toch nog bijdragen aan dit belangrijke werk? Dat kan alsnog via onderstaand formulier.

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.