Als het leven anders loopt...

Een klasgenoot van vroeger vertelt dat ze onverwacht zwanger is. Een typisch geval van ‘lang gewacht, niet gedacht, tóch gekregen’. Maar tijdens de twintigwekenecho wordt duidelijk dat er iets goed fout zit, waardoor het kind niet levensvatbaar is. Met 38 weken wordt haar dochtertje levenloos geboren.

Christenen belijden dat God er altijd bij is. Ook in zulke situaties. Dat hij ‘kracht naar kruis’ zal geven, hoe moeilijk het leven ook is. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, als je een slechte uitslag krijgt bij de dokter of als je kind op school gepest wordt. Worden je zorgen echt minder als je tien keer per dag het lied ‘stil, mijn ziel, wees stil en wees niet bang’ zingt of bidt?

Toch gebeurt daar wel iets opvallends. Herkennen je het, dat er in moeilijke tijden een bepaalde psalm of lied in je hart opkomt? Die in je hoofd blijft zitten, soms dagenlang, tot je toch weer iets van rust voelt in je ziel? En dat je dan vanuit de stilte ná een storm kunt zeggen: ik was niet alleen. Het is waar wat de Bijbel zegt over God, Hij is een rots, waar je altijd heen kunt gaan. Verdriet en angst hebben niet het laatste woord, er is hoop. Als je dat op die moeilijke momenten niet voelt, let dan op dat lied in je hart. Luister daar maar naar –  het is Gods aanwezigheid – en laat het in je hoofd rondzingen.

Dat beeld van de rots komt trouwens uit Psalm 71. Je zou die eens moeten lezen vanuit het perspectief van Night, een 42-jarige vrouw uit Oeganda, die met haar kinderen het geweld in Soedan ontvluchtte. Ze heeft problemen van een heel andere orde, maar ze zoekt haar kracht bij Jezus én koestert hoop.

Ik weet niet hoe het met die oude klasgenoot verder zal gaan. Ze kent God niet, dus bid ik voor haar om kracht en hoop. Dat ook zij die rots vindt waarop ze kan wonen.

Om te lezen: Psalm 71

Om op te reflecteren of over te praten:

  • Hoe zit het met jou: vertrouw jij op God, ook als Hij je gebed niet lijkt te verhoren?
  • Zijn er situaties in je leven dat je vertrouwen onder druk is komen te staan en hoe ben je daarmee omgegaan?
  • Deel je dit met mensen om je heen? Waarom wel/niet?
  • Is vers 14 uit deze psalm op jou van toepassing?
  • Laat je inspireren door anderen en vraag eens aan een geliefd persoon wat hem of haar bemoedigt in tijden van verdriet.