Als kinderen sterven van de kou

Het leed in Afghanistan is groot. Helemaal in de winter zijn de omstandheden voor duizenden inwoners erbarmelijk te noemen. Om even een idee te geven: op dit moment zijn er 227,200 Afghanen gevlucht voor geweld of natuurgeweld in hun eigen leefomgeving en zoeken hun toevlucht ergens anders.

Eerst een beetje achtergrond over een land dat eigenlijk voor ons zo onbekend is. Afghanistan is een land met vier seizoenen, net als wij. Maar het verschilt enorm per gebied welk klimaat er is. In het grootste gedeelte van het land is het droog met warme zomers en koude winters. Maar de temperaturen lopen erg uiteen. De temperatuur kan in sommige delen van het land oplopen tot 50 graden in de zomer en in andere gebieden dalen tot -25 of zelfs kouder in de winter.

Veel mensen die op de vlucht zijn geslagen hebben hun toevlucht gezocht in ‘rustigere’ gebieden. Dit betekent niet dat de omstandheden daar beter zijn. In berggebieden kunnen hele dorpen voor wel 4 maanden afgesloten worden van de rest van de wereld vanwege het slechte weer en sneeuwval. Dit maakt het voor deze mensen moeilijk om in hun eigen levensonderhoud te voorzien en tegelijk voor hulporganisaties zoals ZOA lastig om deze mensen te bereiken.

In veel koude gebieden in het land hebben mensen snel hulp nodig. Gezinnen hebben geen verwarming en (vaak) geen warme dekens of kleren.

ZOA wil er zijn en mensen in deze omstandigheden te hulp komen, op een hele concrete manier.

Duizenden vluchtelingen in Afghanistan en het Midden-Oosten trotseren de winter in tochtige tenten of verwoeste huizen. Kun jij wel wat warmte missen? Samen zijn we er voor vluchtelingen in de kou.

Ja, ik help mee

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.