Banger voor sprinkhanen dan voor corona

‘Op de dag dat de sprinkhanen arriveerden, aten ze mijn akkergrond met maïs kaal. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoiets meegemaakt. We probeerden de insecten te verdrijven met rook, maar het hielp niet’ zegt boer Ramedan Abdi Usman (37) uit Ethiopië.

Ik had verwacht dat de overheid ons zou helpen met zaden en beschermingsmiddelen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Om mijn vrouw en dertien kinderen toch te kunnen voeden, heb ik een deel van ons vee en spullen uit ons huis verkocht. Het nieuwe zaaiseizoen is inmiddels begonnen, maar ik heb geen geld om zaden te kopen. Wel zullen er binnenkort groenten opkomen die ik al had geplant voordat de sprinkhanen arriveerden. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze daar niet bij komen. Het coronavirus maakt dat echter lastig. We kunnen als gemeenschap niet bij elkaar komen om ons gezamenlijk te wapenen. Toch ben ik minder bang voor corona dan voor de sprinkhanen. Tegen het coronavirus kun je jezelf beschermen door binnen te blijven, hygiënisch te leven en afstand te houden. Maar als ik binnenblijf terwijl de sprinkhanen komen, eten ze mijn complete levensonderhoud op.’

Boer Remadan en ZOA medewerker Abay

Ramedan is één van de boeren die getroffen wordt door de enorme sprinkhanenplaag. Deze sprinkhanenplaag – van enorme omvang – dreigt Oost-Afrika weer te teisteren. Een land als Ethiopië wordt voor de tweede keer in korte tijd getroffen, deze keer nog erger dan de vorige.

Zwermen zo groot als de provincie Flevoland trekken rond en vernietigen alles. Gewassen zijn opgevreten en gras voor vee is verdwenen. Voor veel mensen zijn deze gewassen en het vee bron van inkomsten. Als ze dit inderdaad allemaal verliezen zijn de gevolgen niet te overzien.

Honderdduizenden mensen worden getroffen door de sprinkhanenplaag die op dit moment over Ethiopië raast. Bijna 200.000 hectare akkerbouw en ruim 1.350.000 hectare grasland is al opgegeten door de sprinkhanen. Op dit moment is de verwachting dat de eitjes van de eerste generatie binnenkort uit zullen komen, waardoor de populatie 20x zo groot kan worden.

De sprinkhanen zijn niet de enige crisis die het land treft. Tegelijkertijd worden mensen ook getroffen door corona en de lockdown-maatregelen. Dit maakt de hele situatie in het land nog onzekerder.

ZOA biedt noodhulp om de eerste noden te lenigen op het gebied van voedsel en water. Ook worden mensen geholpen om opnieuw gewassen te verbouwen en graslanden te herstellen. Boeren krijgen extra zaaigoed voor gras en gewassen en krijgen training. Deze zaden en trainingen zijn erop gericht om voedselzekerheid op lange termijn te realiseren.

Acute hongersnood dreigt in Oost-Afrika door de grote sprinkhanenplaag. Duizenden gezinnen zien hun volledige oogst voor hun ogen verdwijnen. Hulp is dringend nodig. 

Help je mee?

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.