“Bedrijvigheid tussen de puinhopen laat de kracht van mensen zien”

Lisanne van der Schors werkt als Junior Manager Programme Quality in Irak. Het veldbezoek aan Mosul maakte grote indruk op haar. “Het is mooi om te zien hoe mensen opnieuw kunnen beginnen als alles wat ze hadden is vernield en hoe ZOA daarin een steentje kan bijdragen.”

Dit is het moment waarop ik dacht:

1. hier doe ik het voor!

“Een aantal weken terug kon ik eindelijk Mosul bezoeken. Mosul is jarenlang door de IS bezet en in die tijd en door de strijd om de bevrijding compleet vernield. Tijdens mijn bezoek heb ik kunnen zien hoe erg de vernieling was, maar ook hoe er langzaamaan wat kleine winkeltjes opduiken en hoe het leven op gang begint te komen. ZOA Irak heeft een project waarbij inwoners van Mosul een training en beurs krijgen waardoor ze hun eigen bedrijfje kunnen opstarten en zo zelf een inkomen verdienen. De bedrijvigheid tussen de puinhopen geeft voor mij aan de ene kant heel goed weer hoe hoog de noden van de mensen zijn. Aan de andere kant laat het ook heel mooi de kracht en weerbaarheid van mensen zien. Het is mooi om te zien hoe mensen opnieuw kunnen beginnen als alles wat ze hadden is vernield, hoe mensen weer hoop hebben ondanks dat alles hen is afgenomen, en hoe ZOA daarin een steentje kan bijdragen.”

Onderweg

2. nu wil ik naar huis…

“In de zomer is het heet in Irak. In Nederland hebben jullie daar deze zomer ook een vleugje van mee kunnen krijgen. De temperatuur ligt overdag meestal niet onder de 40 graden, en die hitte brengt ook andere dingen met zich mee. Ik liep voor de tweede keer in korte tijd een voedselvergiftiging op. Het was heftig en ik voelde me slecht. Daarnaast kon ik niet even snel naar de winkel omdat het te heet was, en door de hitte kwamen de kakkerlakken uit de afvoerpijpen gelopen en viel de elektriciteit continue uit. Toen zat ik er echt even doorheen en wilde ik in Nederland zijn om bij mijn ouders op de bank uit te zieken. Gelukkig betekent dit soort werk ook dat je andere mensen in de buurt hebt die precies weten hoe je je voelt en met je begaan zijn. Een van mijn vrienden heeft me naar het ziekenhuis gebracht en daarna een paar dagen voor me gezorgd. Ik kreeg van alle kanten berichtjes van collega’s die vroegen of ze iets voor me konden doen. Als Nederlander leer je vaak dat je alles alleen aan moet kunnen, maar in Irak leer ik dat het aannemen van hulp je juist meer verbonden maakt met de mensen om je heen.”

3. dit verhaal vergeet ik nooit meer.

“Toen ik nog trainee was in Jordanië, bracht ik regelmatig een bezoek aan de community centers voor vrouwen die ZOA ondersteunde. In en van die centra kreeg ik het verhaal te horen van een vrouw die uit Syrië was gevlucht. Haar man was vermoord, en ze kende helemaal niemand in Jordanië. Op een dag klopte ze aan bij de directrice van het centrum met de vraag of ze 20 dinar kon lenen. Deze vrouw had niks meer, maar ze wist hoe ze zeepjes van olijfolie kon maken, een traditioneel product uit haar regio. De directrice leende haar wat geld,  en vond ergens in een hoekje nog wat blikken met olijfolie. Na een week kwam de vrouw terug. Ze had 100 dinar verdiend en kwam haar schuld afbetalen. Tegenwoordig is deze vrouw trainer voor andere vrouwen die uit vergelijkbare situaties komen. Daarnaast runt ze een winkeltje dat verbonden is aan het centrum waar ze verschillende soorten zeepjes maken en verkopen ter ondersteuning van het centrum.”

Lisanne geeft awareness sessie over borstvoeding in Jordanië.
Lisanne geeft awareness sessie over borstvoeding in het Zarqa life center in Jordanië.

4. ik ben trots op ZOA!

“Er zijn veel momenten waarop ik trots ben op ZOA. We hebben binnen ons team een groep waarin we foto’s en belangrijke prestaties delen. Zo zie je de direct mooie resultaten van het werk dat ZOA doet. Maar ik ben denk ik nog het meest trots als ik de passie zie die mijn collega’s hebben voor de mensen om hen heen. Zij zetten zich in om de gemeenschap te dienen met respect, en geven mensen handvaten zodat zij met waardigheid hun eigen leven weer kunnen opbouwen.”

Wij helpen mensen om in vrede een waardig leven te kunnen leiden. Dat doet Lisanne vanuit Irak. En dat doen nog eens 900 medewerkers in Nederland en wereldwijd. Meedoen? 

Bekijk de vacatures