Burn-out bestaat niet in Soedan

Het is een voorrecht dat je op vakantie kunt en dat je tijd en ruimte hebt voor hobby’s. Maar hoe zit dat als je een vrouw bent in een dorpje in Soedan en elke dag bezig bent met zorgen dat je kinderen überhaupt iets te eten hebben? Met genoeg water uit de put halen en je zorgen maken over de veiligheid van je gezin?

Overleven
Rhonda Eikelboom, programmadirecteur van ZOA, ontmoet vrouwen die elke dag geconfronteerd worden met deze spanning. Genoeg om een burn-out van te krijgen, zou je denken. Maar dat woord komt in het woordenboek van vrouwen die leven in landen als Soedan, Somalië en Irak niet voor. ‘Zij lijken helemaal niet bezig met fysieke rust en ontspanning, met een leven in balans, dingen waar ik mij nog weleens druk over kan maken. Vrouwen die aan het overleven zijn, zijn bezig met de basisbehoeften, met de basis van de piramide van Maslov. Terwijl ik mij juist druk maak over die top van de piramide: het zoeken naar waardering en status, naar mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.’

Samen
De manier waarop deze vrouwen in het leven staan, inspireert Rhonda. ‘Natuurlijk hebben zij ook stress. Maar klagen doen ze niet! Voor feesten en bruiloften zijn vrouwen vaak dagenlang aan het koken, samen. Want het gaat dan niet om het individu, het ‘ik’, maar om de gemeenschap. Binnen die gemeenschap sta je er niet alleen voor en wordt er voor elkaar gezorgd. Bij prachtvrouwen denk ik aan Sadia, op de foto hieronder, die niet alleen zorgt voor haar eigen gezin, maar ook voor Moses, het kind van de 12-jarige (!) Khadidja. Ze heeft het zelf niet breed, maar heeft toch ruimte om te geven. Wat een impact heeft deze vrouw op de mensen om haar heen!

Sadia

Geen slachtoffers maar voorbeeldvrouwen
Met de vraag of ze gelukkig is en of ze wel voldoende aan zichzelf toekomt, houden vrouwen als Sadia zich volgens Rhonda helemaal niet bezig. Daar kunnen we veel van leren. ‘Het gaat hen erom dat ze iets voor de gemeenschap betekenen, dat ze kunnen zorgen in plaats van dat ze móeten zorgen. Wat ik ook zie is dat ze leven met het ‘inshallah’ – als God het wil. Ze proberen zich geen zorgen te maken over de dag van morgen en accepteren dat God in charge is. Dat geeft hen de veerkracht om elke dag weer hun leven op te pakken. Voor mij zijn deze vrouwen geen slachtoffers, maar echte voorbeeldvrouwen.’

Wil jij vrouwen als Sadia ook een steuntje in de rug geven? Steun de vrouwenprojecten van ZOA en ontvang bij een minimale donatie van €30,- tijdelijk als dank een tas cadeau!

ZuidSudan08