Christa: ''Wat een prachtige vrouw heb ik leren kennen''

Christa van Dieren was met ZOA in Congo. In haar blog doet ze verslag van de situatie en haar ervaring.

Tijdens mijn reis in Congo maakte ik kennis met de 19-jarige Aimée. Ik ontmoette haar op de markt in Rubanga. Ze verkoopt hier chonga, dit zijn gemalen noten die veel gebruikt worden tussen bijvoorbeeld gekookte groentebladeren of gebakken vis. Ik vraag naar haar onderneming en de hulp die ze van ZOA kreeg. Ik spreek de volgende dag met haar af in haar huisje dat ze zelf aan het bouwen is.

Hulp van ZOA
Ik ontmoet Aimée in haar huisje met haar twee kinderen van 6 en 4 jaar. Ze vertelt dat haar man drie jaar geleden is weggelopen. Ze weet nog steeds niet waar hij is. Twee jaar geleden kwam ze in aanraking met het project van ZOA. Ze is intens blij met de hulp en begeleiding die ze heeft ontvangen. Op de wekelijkse markt verkoopt ze chonga en zeep. De zeep maakt ze zelf en is haar hoofd business.

Wat een prachtige vrouw heb ik leren kennen. In Nederland draag ik haar in mijn hart.

— Christa van Dieren

Presidente
Sinds de komst van ZOA in het dorp heeft ze nóg een functie: ze is de presidente van de VSLE. Dit is een spaar- en solidariteitsgroep met ongeveer 15 leden. Deze groep vrouwen komen wekelijks bijelkaar voor hun vergadering waar ondernemersvragen worden besproken. Alle leden leggen geld in zodat ze kunnen lenen uit de solidariteitskas bij ziekte of mindere business. Tien maanden lang leggen ze geld bij elkaar. Zo geven ze elkaar ook de mogelijkheid om te investeren in grotere zaken die aangeschaft moeten worden. Daarna komt het geld vrij en kan ieder het gebruiken om zijn droom verder te realiseren.

Droom
Ik vroeg naar Aimées droom: over vijf jaar wil ze haar huis afgebouwd hebben en wil ze vrij zijn van schulden. Eigenlijk hoopt ze intens dat haar man terugkomt en trots op haar zal zijn ….een droom om tranen van in je ogen te krijgen. Wat Aimée wel zeker weet is dat God haar ziet en dagelijks voor haar zorgt, ze vertrouwt volledig op Hem. Een prachtige glimlach komt om haar mond, wat een getuigenis! Wat een prachtige vrouw heb ik leren kennen. In Nederland draag ik haar in mijn hart.