Column Chris Lukkien: hoop brengen in Liberia

Wie een paar weken in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia verblijft, komt vanzelf een keertje in het Ducor Hotel terecht. Dit hotel uit 1960 was jarenlang een van de meest luxe 5-sterren hotels van Afrika. In het zwembad schijnt de Ugandese dictator Idi Amin eens gezwommen te hebben terwijl hij zijn wapen nog droeg. Ook de Libische dictator Kaddafi verbleef graag in Monrovia. Inmiddels is het vergane glorie, het Ducor. Alles wat ooit waarde had is weggeroofd, over het zwembad ligt een groene gloed. In de muren zitten duizenden kogelgaten die herinneren aan de twee burgeroorlogen die hier, nog geen twintig jaar geleden, woedden.

Naast het Ducor staan er in Liberia meer gebouwen die herinneren aan de donkere bladzijden van dit land. De oorlogen kostten duizenden mensen het leven en lieten bijna een miljoen mensen ontheemd achter. Toch merkte ik tijdens een bezoek aan Liberia dat niet alleen de gebouwen beschadigd zijn. Het onderlinge vertrouwen tussen familieleden, buren en dorpsgenoten is vaak nog ver te zoeken. Dat zien we vaker in gebieden waar een burgeroorlog heerste: je vroegere vriend kon in oorlogstijd zomaar ineens je vijand zijn. Hoe ga je mensen weer vertrouwen zonder dat iemand je vertelt hoe je dat doet?

 

Chris Lukkien

Ik vind het dan ook mooi dat we als ZOA in Liberia een programma konden opstarten waarin we Liberianen helpen het vertrouwen in elkaar terugte krijgen. Begonnen we net na de oorlog in 2003 met noodhulp, nu mogen we helpen het laatste restje oorlog uit de mensen weg te nemen. Niet alleen in Liberia trouwens, ook in Irak en bijvoorbeeld Jordanië verlenen we zulke ‘nazorg’. Zo wordt het zien van gebouwen als het vernietigde Ducor Hotel wat minder pijnlijk. Maar vooral ook kunnen oorlogsslachtoffers hun vrienden, familie en buren weer recht in de ogen kijken.

Zo ontstaat er vrede en krijgen ze nieuwe hoop. Hoop op een betere toekomst. Wat zou het mooi zijn als de mensen dan ook dé Hoop zouden vinden!