Corine Verdoold: sluiting grenzen Jemen onacceptabel

Deze week sloot een van de strijdende partijen in Jemen, de coalitie die geleid wordt door Saoedi-Arabië, de grenzen van de in oorlog verkerende Golfstaat. ZOA en de andere hulporganisaties in het land, uitten in een statement hun diepe zorgen over de humanitaire situatie in het land.

Oorlog, cholera en een grote economische malaise: in Jemen is de ene crisis nog niet voorbij of de andere dient zich aan. Maandag verslechterde de situatie opnieuw toen een van de strijdende partijen, de coalitie die geleid wordt door Saoedi-Arabië, besloot de grenzen van het land te sluiten. Alle luchthavens, havens en landgrenzen zijn per direct gesloten.

De nieuwe ontwikkelingen in Jemen hebben een grote invloed op het werk van de internationale hulporganisaties. Schepen met voedsel en medicijnen werden uit de havens geweerd, luchtverkeer is gestopt en zelfs de Verenigde Naties krijgt op dit moment geen toestemming om humanitaire hulpverleners het land in en uit te vliegen.

Onacceptabel

Samen met andere hulporganisaties brengt ZOA nu een statement naar buiten om haar diepe zorg te uiten over de ontwikkelingen in Jemen. Corine Verdoold, als landendirecteur werkzaam in het Golfland: “Op dit moment weten meer dan zeven miljoen mensen niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. Al meer dan een jaar lang worden salarissen niet uitbetaald en ligt een groot deel van de gezondheidszorg plat vanwege gebrek aan menskracht en medicijnen. Het is afschuwelijk dat een groot deel van de bevolking slachtoffer is van een politieke machtsstrijd.” Verdoold noemt de sluiting van de grenzen dan ook onacceptabel. “Elke dag telt hier in Jemen. De voedselvoorraden van het wereldvoedselprogramma zijn niet toereikend om het gros van de bevolking maandenlang van voedsel te voorzien.”

Statement

In het statement dat ZOA en 17 andere internationale hulporganisaties deze week naar buiten brachten, wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de grenssluiting. De hulporganisaties benadrukken dat de grenssluiting geen oplossing is voor het langslepende conflict in Jemen. Alleen vredesbesprekingen bieden perspectief op een einde aan de oorlog in het land, aldus het statement.

Lees hier de verklaring van de internationale organisaties.

Meer lezen over ZOA’s werk in Jemen of helpen ons werk in Jemen mogelijk te maken? Klik hier.