Het is niet de vraag of, maar wanneer COVID-19 zal toeslaan in de kwetsbare landen waarin ZOA werkt. In veel landen moeten de eerste coronabesmettingen formeel nog worden vastgesteld. Helaas zegt dat vaak meer over de kwaliteit van de gezondheidszorg dan over het daadwerkelijke aantal besmettingenZOA-collega’s in de programmalanden bereiden zich ondertussen voor op wat komen gaat: een besmettelijke ziekte die een verwoestende impact zal hebben.  

Maar hoe tref je de juiste voorzorgsmaatregelen in een land waar gezondheidszorg nauwelijks bestaat, waar al jaren oorlog heerst of waar grote voedseltekorten zijn? Hoe kunnen we als ZOA ons werk blijven doen zodat we er zijn voor onze naasten? We vroegen het aan de landendirecteur van Burundi. 

Kan je eens iets vertellen van de projecten die nu gaande zijn in Burundi?
Op hoofdlijnen voeren we een tweetal grote projecten uit: een landbouwproject, wat gericht is op de zelfredzaamheid van de boeren, en een project dat op districtsniveau lokale kadasters opzet, landconflicten oplost en vervolgens landcertificaten verstrekt aan alle boeren. 

De wereld staat op z’n kop door de uitbraak van corona, wat merken jullie daarvan?
De eerste twee coronabesmettingen zijn vastgesteld in Burundi. Er is spanning voelbaar, iedereen praat erover. Overal worden voorzorgsmaatregelen genomen (verplicht handen wassen bij winkels en kantoren, geen handen meer schudden, etc.). Men is bang wat het land te wachten staat bij een eventuele uitbraak omdat de gezondheidsvoorzieningen bedroevend slecht zijn. Zo hebben ze hier zegge en schrijve maar 5 IC-bedden klaarstaan… 

Een lock-down zal waarschijnlijk niet werken voor Burundi, de meeste mensen zijn simpelweg te arm om zich dit te kunnen veroorloven, ze moeten elke dag weer op zoek naar inkomen en voedsel.’’

Hoe maken jullie je klaar voor een eventuele crisis zodat ZOA er toch kan blijven?
We hebben een fase-plan gemaakt. Nu corona formeel geconstateerd is zullen we de activiteiten in het veld tijdelijk pauzeren. De overheid zal hoogstwaarschijnlijk maatregelen gaan afkondigen. We houden er ernstig rekening mee dat er veel meer besmettingen in Burundi zijn dan nu bekend is.

Waarom heb je besloten te blijven op de plek waar je bent?
Er is niet zoveel keus op dit moment. Mijn vrouw zit in Nederland en ik zit hier, vluchten zijn gecanceld en de luchthaven zit dicht. Tegelijkertijd wil ik zo lang mogelijk bij het team hier zijn. 

Wat is jullie verwachting voor de komende maanden?
Wij verwachten hoe dan ook een lock-down voor langere tijd. Zeer waarschijnlijk vanwege corona, maar in mei zijn voor Burundi ook nog eens verkiezingen gepland. 

Waarom de verkiezingsperiode in Burundi gevaarlijk kan zijn lees je hier 

Wat kunnen wij doen?
Bidden dat Burundi niet hard geraakt gaat worden door corona, bidden dat ook de aanstaande verkiezingen vreedzaam gaan verlopen. 

ZOA staat in al haar landen klaar om te helpen, mocht corona ook daar toeslaan. Help je mee?

Ja, ik steun ZOA

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Lees meer over ons werk in Burundi