Ook in Nigeria staat ZOA klaar als het coronavirus zich gaat verspreiden. Een aantal bestaande hulprojecten is aangepast aan de nieuwe normen en water- en hygiëne voorzieningen worden uitgebreid. Bovendien heeft ZOA ervaring met eerdere uitbraken van infectieziekten in het gebied, zoals cholera. De ervaring en capaciteit opgedaan tijdens deze noodsituaties zet ZOA daarom in om COVID-19 zo effectief mogelijk te bestrijden.  

Tot op heden zijn 139 Corona gevallen met zekerheid vastgesteld in Nigeria, maar de vrees is dat het virus zich al verder heeft uitgebreid over het land dan officieel vastgesteld. De overheid heeft forse restricties ingevoerd om de verspreiding zo veel mogelijk te vertragen. 

Impact in het noordoosten
ZOA is actief in het uiterste noordoosten, dat door het jarenlange conflict tussen de terreurgroep Boko Haram en de Nigeriaanse overheid enorm is verzwakt. Essentiële voorzieningen zoals gezondheidscentra zijn meestal niet meer beschikbaar of bereikbaar.  

Intensive care bestaat vrijwel niet in dit gedeelte van de wereld.''

Een kwetsbaar of oud persoon dat het virus krijgt, is bijna volledig op zichzelf aangewezen. 

Dreigende ramp
Een uitbraak van het COVID-19 virus in het noordoosten zal de bevolking daarom keihard raken. Veel mensen die de afgelopen jaren zijn gevlucht voor het conflict hebben nauwelijks buffer om zich tegen het virus te wapenen. Ze zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp of ontvangen een minimaal salaris door te werken in de informele sector. Het schrijnende tekort aan functionele gezondheidscentra en ziekenhuizen zal een nieuwe ramp veroorzaken als het virus zich snel verspreidt. 

Water en hygiëne
Doordat ZOA al meerdere jaren water- en hygiëneprojecten uitvoert en een goede band heeft met de lokale bevolking, kunnen we snel handelen”, zegt landendirecteur Andries de Blaeij. Daarnaast heeft ZOA veel ervaring met soortgelijke infectieziekten in het gebied: de afgelopen jaren heeft cholera forse impact gehad in het gebied tijdens het regenseizoen. De ervaring en capaciteit opgedaan tijdens deze noodsituaties zal ZOA inzetten om COVID-19 zo effectief mogelijk te bestrijden. 

Bestaande hulp
Op dit moment levert ZOA nog zoveel mogelijk essentiële hulp. We doen alles wat mogelijk is. We proberen er zo veel mogelijk te zijn voor de meest kwetsbare mensen in dit vergeten gebied”, benadrukt Andries. ‘‘De gouverneur heeft iedereen geboden om thuis te blijven, maar onze staf is daarvan uitgezonderd omdat wij belangrijke diensten verlenen aan de mensen. Als corona uitbreekt in de provincie Borno, wordt het erg moeilijk en risicovol voor onze staf om door te gaan.’’ 

Met wat aanpassingen kan een deel van de hulp gelukkig doorgaan. Zo deelt ZOA nog steeds tegoed-kaarten uit voor essentiële levensmiddelen. Wel wordt de werkwijze aangepaster worden meer distributies voor kleinere groepen mensen georganiseerdWater en zeep zijn aanwezig om handen te wassen en ‘social distancing’ is vereist.  

‘‘We proberen zoveel mogelijk te doen voor corona hier aan komt. Er zijn al pamfletten over COVID-19 in lokale talen als Hausa en Kanuri die onze medewerkers gebruiken om de mensen bewust te maken van deze nieuwe ziekte.’’ Aldus Andries. 

Onzekerheid
We houden onze adem in wat er de komende weken en maanden gaat gebeuren”, zegt Andries. “Tegelijkertijd doen we er alles aan om de risico’s zo veel mogelijk in te dammen en de bevolking zo goed mogelijk voor te bereiden. Gezien de erbarmelijke omstandigheden dreigt een nieuwe ramp in het noordoosten van Nigeria. Maar zoals we er al waren in de afgelopen jaren, zullen we er met Gods hulp ook in deze onzekere tijden zijn. We laten de meest kwetsbaren niet in de steek. 

 

Ja, ik steun het corona noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Lees meer over ons werk in Nigeria