Corona in projectlanden - Zuid Sudan

Het is niet de vraag of, maar wanneer COVID-19 zal toeslaan in de kwetsbare landen waarin ZOA werkt. In veel landen moeten de eerste coronabesmettingen formeel nog worden vastgesteld. Helaas zegt dat vaak meer over de kwaliteit van de gezondheidszorg dan over het daadwerkelijke aantal besmettingenZOA-collega’s in de programmalanden krijgen steeds meer te maken met een ziekte die waarschijnlijk een verwoestende impact zal hebben.  

Maar hoe tref je de juiste voorzorgsmaatregelen in een land waar gezondheidszorg nauwelijks bestaat, waar al jaren oorlog heerst of waar grote voedseltekorten zijn? Hoe kunnen we als ZOA ons werk blijven doen zodat we er zijn voor onze naasten? We vroegen het aan Joop Teeuwen, landendirecteur van Zuid-Sudan. 

De wereld staat op z’n kop door de uitbraak van corona, wat merken jullie daarvan?  
Het komt hier ook. Het luchtruim, de landgrenzen, de scholen en winkels zijn al dicht. Er is een samenscholingsverbod maar we kunnen nog wel distributies uitvoeren omdat voor humanitaire activiteiten uitzondering wordt gemaakt.
We zijn als gekken bezig om zoveel mogelijk werk te doen, voordat we deze mogelijkheid niet meer hebben. Er is overigens nog geen officieel geval van corona opgedoken. 

Hoe maken jullie je klaar voor een eventuele crisis zodat ZOA er toch kan blijven?  
We hebben extra geld en andere dingen (kantoorartikelen, eten, brandstof) naar de veldkantoren gestuurd zodat de staf daar nog even uit de voeten kan. Bijna elke medewerker is hier, dus kan er nog gewerkt worden. Als er een echte lockdown is dan is het werk, met matig internet, slechts beperkt mogelijk.

Waarom heb je besloten te blijven op de plek waar je bent?  
Dit was voor mij en mijn vrouw een moeilijke beslissing. Mijn vrouw kon terug naar Nederland voordat de grenzen dichtgingen en we hebben veel gebeden. Vervolgens hebben wij besloten dat ik wel hier zou blijven, met de onzekerheid van dien. We weten natuurlijk niet wanneer de grenzen weer open zullen gaan. 

Wat is jouw persoonlijke drijfveer om ‘er te zijn’ voor mensen in nood?  
Mijn geloof in God. Ik heb ook het gevoel dat ik het niet kan maken om te vertrekken, als landendirecteur zijnde. Dit is hèt moment om er voor onze doelgroep te zijn…

Wat is jullie verwachting voor de komende maanden?  
Ik denk dat we, met beperkingen, ons werk kunnen blijven doen omdat de overheid hier wel inziet dat zij de NGO-gemeenschap hard nodig heeft. Onze doelgroep heeft onze steun nodig, zeker als corona hier echt gaat toeslaan. Bidden dat dat zal meevallen want de gezondheidszorg is zeer minimaal (en eigenlijk voor het grootste deel in handen van NGOs). Als mijn collega’s (of ik) ziek worden dan houdt alles natuurlijk op, in ieder geval voor enige weken (afhankelijk hoe ernstig iemand dan ziek wordt).

Wat kunnen wij doen? 
Bidden en de situatie in landen zoals Zuid Sudan niet vergeten. In Nederland zijn de problemen groot maar niet te vergelijken met hier. Ennuh.. als je iemand kent die een vliegtuig heeft, dan mag hij of zij me op gegeven moment wel komen ophalen…

In alle landen waar ZOA werkt staan noodhulpteams klaar voor een mogelijke uitbraak van Corona. We werken al hard aan de preventie in de vorm van bijvoorbeeld handenwasplekken, hygiëne en onderdak. Help je mee? Draag dan bij aan het Corona Noodhulpfonds.

 

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
jlk mrt 13 2016531

Meer lezen over de projecten van ZOA in Zuid Sudan? Klik dan hier.