Corona in projectlanden - Sri Lanka

We stellen een aantal vragen aan Calees (landendirecteur Sri Lanka) over de huidige situatie in het land waar corona is uitgebroken en de verwachtingen voor de komende tijd. “We zullen rekening moeten houden met een crisissituatie waarin mensen niet genoeg te eten hebben en daardoor in levensgevaar komen.”

Hoe is de situatie daar nu?
Het hele land is al geruime tijd in volledige lock down. Voor veel mensen is zelfs dagelijks eten een uitdaging geworden. Dit komt omdat veel mensen zonder werk zitten en dus geen inkomen hebben. Vooral dagloners en hun gezinnen hebben het zwaar.

En hoe is de situatie in de projecten?
Alle programma’s zijn gestopt met de reguliere activiteiten en we weten niet wanneer we alles weer kunnen opstarten. Gelukkig zijn op het moment ook nog al onze medewerkers veilig en in goede gezondheid. 

Hoe bereiden jullie je voor op de tijd die komen gaat?
We houden er sterk rekening mee dat we echt noodhulp moeten gaan verlenen. Mensen hebben geen inkomen meer en komen hierdoor wellicht echt zonder eten te zitten. Tegelijk is het ook echt noodzakelijk om voorlichting te geven over het virus en de mogelijkheden die mensen hebben om zichzelf en de omgeving zo goed mogelijk te beschermen. Ook het nemen van afstand tot andere mensen is voor veel gezinnen een uitdaging.  

Wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden?
We verwachten dat de overheid meer stappen zal nemen om het virus onder controle te houden. Wij proberen zoveel mogelijk mensen en jongeren op de hoogte te brengen van het virus, hoe verspreiding zo goed mogelijk te voorkomen en de gevolgen ervan. Als de lock down nog lang doorgaat zullen er echt problemen ontstaan voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. 

In alle ZOA-landen werken onze noodhulpteams hard om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Help je mee? Voor €38,50 help je bijvoorbeeld al zes gezinnen met een hygiënepakket voor een maand!  

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.