Corona in projectlanden - Jemen

Katia Leber werkt voor ZOA in Jemen.  In dit land dat al jaren in onrust leeft is op dit moment één besmetting geconstateerd. “We vertrouwen op de cijfers van de World Heath Organization en daar is inderdaad maar 1 bevestigde besmetting. Als het virus verder om zich heen slaat dan zal dit zonder twijfel zorgen voor grote problemen. Naast alle onzekerheden die de oorlog brengt zijn mensen bang voor dit virus, heel bang.”

“Jemen is een land dat al 5 jaar in oorlog leeft. Er is een slechte infrastructuur, niet voldoende personeel en ziekenhuizen, chronisch gebrek aan medicijnen en er is beperkte toegang tot schoon water doordat veel watervoorzieningen getroffen zijn tijdens bombardementen. We hebben heel veel vluchtelingen. Er is ondervoeding en er zijn veel ziekten, veel mensen hebben dus geen weerstand. Daarbij leven mensen ook heel dicht bij elkaar. Op deze manier kan het virus zich snel verspreiden.”

“Als het virus uitbreekt zullen de gevolgen enorm zijn.”

Daarnaast dreigt er nog een grote ramp. Door een gebrek aan fondsen halveert het wereldvoedselprogramma de distributie van eten onder de bevolking die al jaren afhankelijk is van hulp. Nu krijgen 9,5 miljoen mensen 1x per maand voedsel. Dit zal nu gehalveerd worden van 1x per maand naar 1x per twee maanden.

Waarom doet het wereldvoedselprogramma dit?
De fondsen voor Jemen zijn blijkbaar een stuk lager geworden. En waarom dit is? Het is niet gemakkelijk om mensen in oorlogsgebieden te voorzien van eten. Veel partijen willen een vinger aan de pols houden als het gaat om distributie van mensen en goederen en op veel verschillende manieren moet onderhandeld worden over toestemming die nodig is om een gebied in te gaan. Wij als ZOA hebben gelukkig in de loop van de jaren vertrouwen opgebouwd waardoor het lokaal steeds gemakkelijker is om toestemming te krijgen. Als we toestemming hebben van de centrale overheid volgt al snel de toestemming van de lokale overheid. Daarnaast is het belangrijk de lokale mensen tegemoet te komen kopen we zoveel mogelijk producten lokaal. Voor zo lang als dit nog gaat, want de situatie – zoals je begrijpt – is extreem onzeker.

In alle ZOA-landen werken onze noodhulpteams hard om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Help je mee? Voor €38,50 help je bijvoorbeeld al zes gezinnen met een hygiënepakket voor een maand!  

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.