Corona in projectlanden - Liberia

Op dit moment staat het officiële aantal corona casussen in Liberia op 59. Het virus bevindt zich met name in de hoofdstad Monrovia, maar verspreidt zich steeds verder over het land. De mensen zijn erg bang. De gezondheidszorg is niet toereikend om een echte crisis aan te kunnen. Harmen Sas, landendirecteur van ZOA Liberia: “In Monrovia wonen mensen dicht op elkaar en het leven speelt zich veelal buiten af. Social distancing is hier vrijwel onmogelijk.”

Een aantal provincies in Liberia zitten nu in een lockdown en de overheid probeert het volk te waarschuwen en voor te lichten. De president heeft zelfs een corona awareness song uitgebracht!

‘thuismaaltijden’
Het team van ZOA Liberia werkt nu vanuit huis. Door de lockdown zijn veel projecten stil komen te liggen. Toch probeert ZOA de werkzaamheden zo goed mogelijk voort te zetten, zij het op een wat andere manier. Harmen Sas: ‘Neem bijvoorbeeld het schoolfeeding project. Alle scholen zitten dicht en er kan vanuit ons project geen eten meer worden gekookt voor de kinderen. ZOA zorgt er daarom voor dat er zogenaamde ‘thuismaaltijden’ worden gedistribueerd. Dit gebeurt met dubbele porties, zodat er binnen het gezin kan worden gedeeld.’ De gezondheidscrisis is één ding, maar de mogelijke voedselcrisis die hier uit voort kan komen lijkt een nog groter probleem te zijn. ZOA werkt met verschillende partijen samen om hiervoor oplossingen te bedenken, die zo veel mogelijk de lokale economie en agrarische sector kan beschermen en bevorderen.