De onvoorspelbare winter van Sri Lanka

Niet alleen in Afghanistan en het Midden-Oosten biedt ZOA winterhulp. Ook in landen waarbij je niet snel aan ‘winter’ denkt, zijn er grote problemen dit seizoen. Bijvoorbeeld in Sri Lanka, waar mensen al jaren lijden onder de onvoorspelbaarheid van het klimaat.

In Sri Lanka zijn er maar twee seizoenen: Het droge seizoen en het natte seizoen. Die natte periode, beter bekend als de moesson, valt precies samen met de Nederlandse winter. Door klimaatverandering worden deze moessons steeds onvoorspelbaarder.  Boeren en vissers worden verrast met enerzijds extreme droogte en anderzijds hevige regenbuien met overstromingen tot gevolg. Vee sterft, oogsten gaan verloren en op de visvangst is geen pijl te trekken. ZOA helpt mensen in deze onzekerheid en maakt mensen weerbaar tegen klimaatverandering.

 Doordat boeren in het Noordoosten van Sri Lanka door de burgeroorlog lange tijd afgesloten zijn geweest van de rest van het land zijn ze in economisch isolement geraakt. Zo hebben boeren geen capaciteit om misoogsten door droogte of overstromingen op te vangen en ondervinden vissers veel problemen door de klimaatverandering.

‘Vissers vangen steeds minder door de onvoorspelbaarheid van het droge en natte seizoen. Hierdoor wordt vaak de verkeerde soort vissen gevangen,"

— Raga Alphonsus, Programmamanger ZOA Sri Lanka

Op veel plaatsen in het water is het temperatuurverschil zodanig dat vissen zich niet goed kunnen voortplanten, waardoor de vangst kleiner wordt tijdens de moesson. Daarnaast worden vissers uitgebuit door tussenhandelaren en verdienen ze te weinig aan hun vis.

Naast vissers krijgen ook veeboeren te kampen met de gevolgen van klimaatverandering; “Veel vee is doodgegaan door de droogte”, zegt Ruban, Program Manager voor ZOA in het Noordoosten van Sri Lanka. Een laag grondwaterniveau zorgt voor te weinig drinkwater en een lage opbrengst voor de verbouw van veevoer.

Ruban implementeert in een project van ZOA in het Noordoosten van Sri Lanka melkveehouderijprojecten om sterfte van vee tegen te gaan. Een van de manieren waarop ZOA de boeren helpt is door ze te trainen in waterconservatietechnieken en het efficiënt gebruiken van water voor het verbouwen van veevoer. Ook krijgen de boeren training in het opslaan ervan zodat schaarste in moeilijke periodes overbrugt kan worden. Daarnaast brengt ZOA vissers samen om hen sterk te maken tegen de bureaucratie in de visindustrie.

En dat kunnen wij niet alleen. Help je mee om winterhulp te bieden op alle plekken waar het nodig is?

Ja, ik steun ZOA

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.