Crisis in Zuid-Soedan: de oorlog die kinderen raakt

Al vijf jaar woedt er een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan. Hele gezinnen zijn gevlucht naar buurlanden als Soedan, Uganda en Ethiopië. Het geweld raakt kinderen en jongeren buitensporig hard. In totaal zijn er meer dan een miljoen kinderen en jongeren op de vlucht geslagen. De VN geeft aan dat 75.000 van hen in de chaos van hun ouders zijn gescheiden. Waar krijgen deze kinderen en jongeren mee te maken?

Programmamedewerker Atsbha Teklehaymanot werkt in het Ethiopische Gambella met Zuid-Soedanese vluchtelingen. In het gebied waar hij werkt is bijna de helft van de vluchtelingen jonger dan 12 jaar. Het grootste deel van hen reist samen met familie, maar er zijn ook kinderen die onderweg hun ouders kwijtraken. Volgens de VN zijn er in Ethiopië meer dan 25000 kinderen die het zonder hun ouders moeten zien te redden. Atsbha vertelt: ‘Als je als kind alleen vlucht, loop je het risico om als kindsoldaat gerekruteerd te worden. Ook horen we regelmatig verhalen van kinderen die tijdens hun vlucht te maken hebben gehad met seksueel geweld en mishandeling.’’

IMG9435

Zoeken naar je ouders in de kampen

Ook in Uganda komen regelmatig Zuid-Soedanese kinderen over de grens die geen idee hebben waar hun ouders zijn. De tienjarige Charity Bangu is met haar oom de grens over gevlucht. Ze vertelt: ‘M’n broertjes en zusjes wonen in andere kampen bij een ver familielid. M’n ouders zijn nog in Zuid-Soedan…ik voel me vaak naar en alleen.’’ Bangu heeft al lang niets van haar ouders gehoord. Er gaan geruchten dat ze in ander kamp zitten, maar ze zijn nog niet gevonden. Hulporganisaties in de vluchtelingenkampen proberen kinderen weer te herenigen met hun ouders. Maar ook als dat lukt, blijven de omstandigheden in de vluchtelingenkampen zwaar.

De porties worden steeds kleiner

Nu de crisis in Zuid-Soedan langer duurt, worden de tekorten steeds groter. In Uganda is nog niet de helft van het bedrag dat door de internationale gemeenschap werd toegezegd binnen. Hetzelfde geldt voor Ethiopië. Atsbha vertelt : ‘’In de kampen zijn de Zuid-Soedanese vluchtelingen afhankelijk van voedselhulp van het Wereldvoedselprogramma en UNHCR. Omdat er onvoldoende geld is, zijn de porties steeds in het afgelopen jaar steeds kleiner geworden.”

Volgens onderzoeken heeft nu meer dan 10% van de Zuid-Soedanese kinderen te maken met acute ondervoeding.

Atsbha maakt zich zorgen over de situatie: ”Ook andere hulporganisaties hebben onvoldoende geld om te zorgen voor voedsel en bescherming.We hopen dat dat volgend jaar weer beter wordt. Het ziet er naar uit dat er dan weer meer fondsen beschikbaar komen voor voedsel. ’’

ZOA-Ethiopië werkt nauw samen met de overheid en met UNHCR om juist kwetsbare kinderen te voorzien van bescherming, voedsel en onderwijs. Ondertussen duurt de oorlog in Zuid-Soedan voort. De oorlog die de kinderen raakt.

Laat vluchtelingen er niet alleen voor staan. Met jouw hulp kunnen we vluchtelingen overal ter wereld helpen, met bijvoorbeeld eten, schoon drinkwater en onderdak.

Doneer nu