Dreigende hongersnood in Jemen

27 januari 2017

In Jemen waarschuwt de VN momenteel voor een dreigende hongersnood. Als gevolg van aanhoudende gevechten in het land is  tweederde van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp. ZOA is als één van de weinige Nederlandse hulporganisaties in het gebied en helpt waar dit mogelijk is.

ZOA werkt in drie gebieden: in Sana’a, Hajia en Al Hudaydah en richt zich op gemeenschappen in Jemen waar ondervoeding een enorm probleem is, veel ontheemden zijn en mensen slecht toegang hebben tot schoon drinkwater. “Vooral onder de armste laag van de bevolking is de nood heel hoog. Doordat zij vaak geen inkomen hebben, zijn ze volledig aangewezen op hulp van buitenaf. Zwangere vrouwen en kleine kinderen zijn onder deze omstandigheden erg kwetsbaar”.

Hulp in Jemen
Sinds 2012 is ZOA actief in Jemen. “We delen onder andere voedselpakketten en soms ook geld uit aan gezinnen, waarvan een aantal gezinsleden ernstig ondervoed zijn. Daarbij richten we ons vooral op zwangere en zogende vrouwen en kinderen onder de vijf jaar” , vertelt Corine Verdoold, directeur Midden Oosten Regio.

“Ook hebben we zogenoemde cash for work projecten opgericht, waarbij we de mensen die kunnen werken gemeenschapsprojecten uit laten voeren zoals het verbeteren van wegen. Met het geld dat ze hiermee verdienen kunnen ze voedsel kopen.  Als derde verschaffen we voedselpakketten en landbouwtrainingen aan arme boerengezinnen. Deze boeren worden getraind in onder andere het verbeteren van landbouwmethoden en irrigatie. Ook krijgen ze een pakket met onder andere zaden, (organische) kunstmest en gereedschap. Zo kunnen ze in hun eigen voedsel voorzien en zijn ze minder afhankelijk van humanitaire hulp”.

Huidige situatie
Ook nu hulp harder nodig is dan ooit staat ZOA klaar om te helpen. “We houden de situatie nauwlettend in de gaten en helpen waar mogelijk. Zeker nu willen we de inwoners van Jemen niet aan hun lot overlaten”.

ZOA deelt verder op dit moment in de hooggelegen gebieden van Jemen winterpakketten uit aan ontheemde volwassenen en kinderen, zoals winterkleding, dekens en matrassen.  In deze gebieden kan het in de wintermaanden erg koud worden, waardoor ook extra bescherming tegen de kou welkom is.


Over ZOA
ZOA is een hulporganisatie en helpt slachtoffers van een natuurramp of een gewapend conflict. ZOA werkt veelal in crisisgebieden onder moeilijke omstandigheden. ZOA is actief in 17 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Naast directe noodhulp blijft ZOA voor wederopbouw, zodat de lokale gemeenschap zich weer zelfstandig kan voorzien in eigen levensonderhoud.