Ethiopië: Nieuwe hoop, nieuwe uitdagingen

Als je aan Ethiopië denkt, denk je misschien aan grote hongersnood en droogte. Nog steeds zijn dat de eerste beelden die bij veel mensen naar boven komen wanneer ze aan Ethiopië denken. Maar wist je dat Ethiopië baanbrekende veranderingen heeft ondergaan afgelopen anderhalf jaar? Dat de premier de Nobelprijs voor vrede heeft gekregen en dat het land recentelijk het wereldrecord bomenplanten heeft verbroken? Lees verder wat er aan de hand is in Afrika’s op een na dichtbevolkste land en wat ZOA daar doet.

Vrede met Eritrea na 20 jaar oorlog

Sinds de nieuwe minister-president, Dr. Abiy Ahmed, begin april 2018 werd geinstalleerd heeft hij grote veranderingen in het land teweeggebracht. Een van de grootste beloften die hij heeft waargemaakt, was om een einde te maken aan de oorlog tussen Ethiopië en Eritrea, die al meer dan 20 jaar voortduurde. Sindsdien heeft Ethiopië een grote rol gespeeld in vredesbesprekingen in Sudan. Oorlogvoerende partijen in Zuid-Sudan werden aan de onderhandelingstafel gebracht en er werden berichten van vrede naar landen als Jemen, die ook door oorlog verscheurd worden gestuurd. Binnen Ethiopië zijn er tienduizenden politieke gevangenen vrijgelaten, verboden media websites en partijen zijn opnieuw geopend, oppositiepartijen werden weer welkom geheten en het land is momenteel in voorbereiding voor de verkiezingen van volgend jaar.

ZOA ondersteunt lokale gemeenschappen door watervoorzieining, ondersteuning in levensonderhoud en noodhulp in geval van crisis.

Een baanbrekend beleid over vluchtelingen

Ethiopië huisvest één van de grootste vluchtelingenpopulaties ter wereld – de een na grootste in Afrika. Ze hebben grote stappen genomen om een omgeving te creëren waarin vluchtelingen niet gebonden zijn aan kampen en hulpdistributies, maar waar ze kunnen werken, vrij kunnen bewegen en bijdragen aan de samenleving waar ze onderdeel van zijn.

Begin dit jaar keurde Ethiopië een nieuw beleid op vluchtelingen goed. Door de nieuwe mogelijkheden om vluchtelingen te ondersteunen heeft ZOA momenteel een aantal innovatieve pilot-programma’s kunnen opstarten waarmee we vluchtelingen helpen in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Dit helpt de mensen die hun thuisland zijn ontvlucht om ook in hun gastland zelf voor een inkomen en hun eigen onderhoud te kunnen zorgen.

In het noorden van Ethiopië hebben veel Eritreërs de grens overgestoken. ZOA helpt zowel de Eritreërs als de Ethiopiërs met het opzetten van bedrijfjes.

Hulporganisaties kunnen hun werk beter doen

Voor hulporganisaties in Ethiopië is er een belangrijke mijlpaal bereikt. Er is een nieuwe wet aangenoemen waardoor hulporganisaties betrokken kunnen worden in lobby’s en belangenbehartiging. Ook kunnen internationale hulporganisaties nu beter hun programmas implementeren met behulp van lokale hulporganisaties en zijn er minder bureaucratische drempels. Voor ZOA betekt dit dat we in Ethiopië onze programma’s nu kunnen implementeren met lokale partnerorganisaties. Dat vinden we belangrijk, want daarmee wordt lokaal capaciteit gebouwd waardoor het land minder afhankelijk wordt van internationale hulporganisaties zoals ZOA.

Omdat Ethiopië steeds opnieuw geconfronteerd wordt met droogte, helpt ZOA. Zowel door levensreddende noodhulpacties zoals trucks met drinkwater brengen, alswel langdurige oplossingen zoals waterputten, dammen en meren om te zorgen dat zowel mens als dier voldoende toegang tot water heeft.

Nieuwe uitdagingen

In deze hoopvolle tijd van democratisering in Ethiopië, zijn er toch nog steeds uitdagingen. Het kost tijd om de bureaucratische cultuur die decennialang Ethiopië karakteriseerde, te veranderen. De nieuwe overheid zal nieuwe manieren van zakendoen en het helpen van de gemeenschappen moeten introduceren. In veel gebieden spelen spanningen die eerder onderdrukt werden, maar nu naar boven beginnen te komen, ook in ZOA-gebieden. Alleen al in het Somali-gebied bijvoorbeeld zijn er meer dan een miljoen mensen op de vlucht vanwege etnische conflicten. ZOA helpt hier met hulpprogramma’s op grote schaal. Daarmee zorgen we dat mensen in elk geval een dak boven hun hoofd hebben en toegang krijgen tot primaire behoeften zoals water en sanitatie, zodat ze hun waardigheid niet hoeven te verliezen.

Omdat droogte een voortdurende uitdaging in dit gebied is, heeft ZOA ook gezorgd voor schoon drinkwater voor tienduizenden mensen in nood. In sommige regio’s is er weerstand tegen het nieuwe beleid op vluchtelingen. Daarom zorgt ZOA dat onze hulp eerlijk verdeeld wordt onder mensen die het het hardst nodig hebben, of dat nou de vluchtelingen of de gastgemeenschap in deze gebieden zijn.

Wanneer mensen hulp, hoop en herstel nodig hebben in afgelegen gebieden kunnen ze op ZOA vertrouwen. Door lokaal capaciteit op te bouwen, terwijl we ook reageren op noodgevallen, willen we een positieve verandering brengen in de gebieden waar we werken en bij de mensen die we helpen. Dit doen we het liefst hand in hand met hen én met onze trouwe donateurs in Nederland!

>> Lees meer over ons werk in Ethiopië