“Gelijkwaardigheid voor Afghaanse vrouwen: daar doe ik het voor!”

In de serie ZOA-medewerkers ditmaal Annemieke. Zij biedt als programmamedewerker support aan verschillende ZOA-landen.

Dit is het moment waarop ik dacht:

1. hier doe ik het voor!

Dat zijn vele momenten, maar in Afghanistan hebben we Women Self Help Projecten waarbij vrouwen in kleine groepen sparen en dan leningen kunnen nemen voor iets wat hun familieinkomen versterkt: een geit of schaap, kippen of bijvoorbeeld een weefgetouw. Hierdoor wordt het gevoel van eigenwaarde versterkt: ze krijgen meer respect in hun gezin omdat ze bijdragen aan het inkomen en in de groepen bespreken vrouwen hun zorgen, vragen en helpen ze elkaar. Het is een klein stapje op een lange weg naar meer gelijkwaardigheid voor vrouwen in een land waar vrouwen tweederangs burger zijn.

2. nu wil ik naar huis…

Dat heb ik eigenlijk niet zo vaak want ik ben meestal een a twee weken in een land. Ik geef regelmatig trainingen aan onze lokale staf en partnerstaf. Dat vind ik superleuk om te doen, maar daar gaat ook veel energie in zitten. Als ik klaar ben met die trainingen vind ik het meestal ook wel weer goed om naar huis te gaan.

Annemieke vd Stek 1

3. dit verhaal vergeet ik nooit meer.

Veel verhalen vergeet ik niet: De oma in Haïti die na de aardbeving elke dag terugging naar de puinhoop van haar huis om te kijken of ze haar kleindochter al hadden gevonden. De volwassen man in Oost-Uganda die enorm gemotiveerd bij de kinderen in de klas zit om te leren lezen en schrijven…

Ik vergeet nooit meer het staflid in Afghanistan dat op zijn vrije dag ternauwernood de aanslag op een moskee overleeft en hulp biedt aan slachtoffers. En bijvoorbeeld de bakker in Mosul die tegenover de gebombardeerde El Nouri-moskee (waar het kalifaat begon,) zijn bakkerij heeft, en waar elke dag mensen weer hun brood kunnen kopen en zo een teken van hoop werd in de wijk.

 4. ik ben trots op ZOA!

Trots is misschien niet het goede woord, maar ik ben blij met ZOA omdat we zulke goede en gemotiveerde werknemers hebben in de landen waar we werken. Vaak hebben die mensen zelf van alles meegemaakt. Ik ben blij dat we mensen kunnen helpen hun eigen bestaan weer op te bouwen en hoop mogen brengen in een wat soms hopeloze situatie lijkt. Wat ZOA doet, maakt in de wereld niet een groot verschil maar voor de mensen met en voor wie we werken kan het een wereld van verschil zijn.

Help je mee te zorgen dat de redding nabij is in bijvoorbeeld Ethiopië, Nigeria en Afghanistan? Voor bijvoorbeeld €35,- help je al een gezin in Ethiopië met genoeg water voor twee maanden.
Doneer nu